10 fructe exotice pe care trebuie sa le gustati

Durianul, Rambutanul, Fructele arborelui Jack, Mangostanul sunt doar cateva dintre fructele exotice mai ciudate pe care le vom enumera mai jos. Haideti sa le descoperim impreuna calitatile versatile!

1. Rambutan

Provine de la un copac vesnic verde; fructele de rambutan seamana cu litchi, au o piele tare, rosie si sunt acoperite cu spini. Rambutanul este un pom fructifer de gradina intalnit in Asia de Sud-Est. Fructul este dulce si suculent, fiind frecvent intalnit sub forma de conserva. Se foloseste adesea in salate, retete asiatice si merge de minune cu pestele fript.


2. Fructele arborelui Jack

Fructele arborelui Jack (Jackfruit) sunt fructe intalnite Asia si Australia. Lemnul de copac este folosit pentru a face diverse instrumente muzicale, in timp ce fructele sunt un ingredient comun pentru multe feluri de mancare asiatice. Fructul poate ajunge pana la 35 kg. Exteriorul miroase ca un pepene, in vreme ce miezul are un miros dulceag, similar cu cel al bananei.


3. Fructul pasiunii

Fructul pasiunii are un interior moale, suculent, pline de seminte. Pasta poate fi consumata cruda, dar este mai des intalnita in sucuri, cocktailuri, inghetata, iaurt si alte deserturi. Ea imbunatateste aroma altor fructe, in combinatii gastronomice. Exista doua tipuri de fructul pasiunii: maracuia - similar cu un grepfrut si gulupa - fructul pasiunii de o culoare violet inchis, comparabil ca marime cu o lamaie.


4. Lychee

Provine de la un copac vesnic verde. Lychee sau litchi sunt mici, cu o carne alba, acoperita de o crusta rosie, bogate in vitamina C si cu o textura ca de struguri. Fructele de lichi se adauga la salate, la mancarurile de peste, de pasare sau la deserturi. Pot fi folosite la compoturi si la siropuri sau adaugate la bauturi alcoolice.


Star Fruit

Fructele stelele provin de la Carambola, o specie de copac cu flori roz. Fructele galben-aurii sunt crocante, dulci, cu un gust de ananas, mere si kiwi combinate. Exista doua tipuri de fructe stele - acide si dulci, ambele bogate in vitamina C. Fructele pot fi adaugate la salate sau la specialitati cu carne sau peste dupa ce au fost fierte sau prajite in unt. Variantele mai acrisoare ale fructului pot fi folosite la marinate, sosuri, gemuri sau vinuri.


6. Mangosteen

Mangostanul este un alt copac vesnic verde, care produce fructe cu o forma ciudata. Coaja mangostanului are aspect de piele de animal, usor pistruiata, iar fructul are aparenta unui catel de usturoi. Mangostanul se consuma fie in stare cruda, fie sub forma de suc sau de piure. Inainte de coacere, coaja este fibroasa si tare, dar devine moale si usor de indepartat imediat ce fructul s-a copt.


7. Kumquat

Kumquat sau cumquats sunt fructe mici, comestibile asemanatoare cu portocalele. Kumkwat sunt acrisoare si neobisnuit de aromate. Ele pot fi consumate crude impreuna cu coaja sau prelucrate in conserve. Ele pot fi folosite in marmelada, sucuri si salate de fructe de fructe si chiar lichior. De asemenea, aceste fructe se pot folosi in scopuri decorative. Taiwanezii il adauga in ceai, in timp ce altii il fierb si il folosesc ca remediu pentru durerile de gat.


8. Durian

Cunoscut sub numele de "Rege al fructelor", Durian are un miros special, un gust unic si provine din arborii din familia Durio. Durianul poate atinge 30 de cm lungime si pana la 3 kg. Fructul este acoperit de o coaja groasa cu tepi sub care se ascund 4-5 samburi foarte mari acoperiti de un miez moale si carnos; se consuma doar miezul din interior si, ocazional, samburii (gatiti). Datorita mirosului neplacut, comparat cu mirosul de sconcs sau de canalizare, fructul este interzis in hoteluri si in mijloacele din transportul public din Asia de Sud-Est.


9. Dragon Fruit

Fructele dragonului sau Pitaya sunt rodul mai multor specii de cactusi din genul Hylocerus, cu un gust delicat dulce si un miez cremos, ce poate fi folosit in salate, aperitive sau in torturi. Fructele de pitaya, de orice fel, sunt consumate pentru pulpa lor cremoasa, dulce-acriaoara, deosebit de aromata. Din fructele dragonului se poate face suc sau vin, iar florile pot fi consumate sau utilizate pentru ceai.


10. Castravetele african

Castravetele african, Kiwano, pepenele cu coarne sau Melano este un fruct care poate fi cel mai bine descris ca pepene galben cu tepi. Coaja este verde sau portocalie cu pete deschise. Pulpa fructului este racoritoare, verde si galbena, cu o multime de seminte. Kiwano poate fi folosit in salate, deserturi, la mancarurile cu peste si fructe de mare.