10 Secrete pentru o frisca perfecta!

Se intampla uneri, poate mai des decat credem, sa facem un desert perfect si cand vine etapa ornarii cu frisca, totul se ruineaza. Frisca nu iese cum ne dorim, nu-si pastreaza forma, iar decoratul devine un calvar.

Ca sa va scoatem din zona asta de disconfort, am apelat la ajutoarele noastre, am scotocit prin caietele cu retete mostenite, am sunat „parintii”, „bunicii”, poate chiar si niste cofetari cu experienta, si iata ce secrete am aflat. Le impartasim cu voi, cu mare drag.

Secrete pentru o frisca perfecta:

  1. Folosim doar frisca naturala - smantana adevarata, de tara, din lapte de vaca, care nu a trecut prin procesari industriale;
  2. Smantana trebuie sa aiba grasime peste 30% ca sa o putem face frisca.
  3. Smantana dulce, inainte de batere, trebuie sa fie rece, undeva de 5-6 grade Celsius. Daca smantana are o temperatura prea ridicata, baterea ei dureaza mai mult si nu se va intari suficient ca sa-si mentina forma sau se „taie” (se produce separarea de unt). Daca de abia ati cumparat-o, bagati-o la congelator pentru 15 – 20 minute.
  4. Vasul in care bateti smantana trebuie sa fie si el rece, asa ca se recomanda sa il bagati in frigider pentru 30 minute inainte de a incepe operatiunea. Inainte de a se inventa frisca la tub sau frisca la plic, in laboratoarele de cofetarie frisca se batea intr-un bol care se punea deasupra unui vas cu gheata. Daca nu ne credeti, va recomandam sa incercati.
  5. Vasul si ustensile alese pentru a bate smantana (tel sau palete de mixer) trebuie sa fie curate, degresate, uscate.
  6. Nu aveti nevoie de mixer; telul va face treaba la fel de buna daca smantana si bolul sunt reci.
  7. Smantana se bate la inceput (1-2 minute, cu ochii pe ceas) la viteza mica (daca folosim mixerul) si apoi la viteza mare. Atentie!!!Batuta prea mult, frisca se va transforma in unt.
  8. Daca vreti sa o folositi la ornat, aveti nevoie de un intaritor (nu din acela din comert, la pliculet) - folositi cu incredere gelatina. Se pune o lingurita de gelatina la 200 gr de frisca. Se pune gelatina la inmuiat cu 2 linguri de apa si se lasa 10 minute. Se incalzeste usor pe foc, amestecand continuu pentru a se topi. Atentie: se incalzeste, nu se fierbe! Se lasa cateva clipe la racit si se incorporeaza putin cate putin in frisca. Pentru stabilizare puteti adauga cateva picaturi de zeama de lamaie, proaspat stoarsa.
  9. Pentru indulcire se foloseste zahar pudra sau indulcitor sub forma de pudra. Variantele de indulcitori sub forma lichida pot inmuia frisca.
  10. Frisca batuta se pune intr-un vas si se pastreaza in frigider pana la momentul servirii.