2016 - Anul International al Leguminoaselor

Lansat in noiembrie 2015 de catre Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura din cadrul Natiunilor Unite, sub sloganul "seminte nutritive pentru un viitor durabil", evenimentul urmareste sa aduca in atentia publicului beneficiile consumului de seminte si boabe uscate, buna utilizare a acestora in alimentatie, dar si stimularea productiei si comercializarii acestora.

Potrivit FAO, leguminoasele, care includ toate soiurile de boabe si seminte uscate, nu sunt doar ieftine si delicioase, ci reprezinta si o sursa foarte hranitoare de proteine si de micronutrienti vitali, extrem de benefici pentru sanatate, in special in tarile in curs de dezvoltare.

Directorul general al FAO, José Graziano da Silva, a declarat intr-un comunicat de presa in cadrul evenimenlui 2016 - Anul International al Leguminoaselor, ca "leguminoasele au fost o parte esentiala a dietei umane de secole, insa valoarea nutritiva a acestora nu este in general recunoscuta si este frecvent sub-apreciata".

Termenul de leguminoase, este o denumire generica pentru cele circa 18000 de specii din circa 650 de genuri de plante care au flori si compun ordinul Fabales, apartinand familiei Leguminoase sau Fabaceae. Familia leguminoaselor este una dintre cele mai importante familii din industria alimentara, pastaile facand parte din alimentatia oamenilor, asigurand o mare parte a proteinelor alimentare in special in regiunile dens populate. Leguminoasele detin o mare parte din aminoacizii esentiali, semintele lor ajuta la compensarea carentelor de proteine din cereale si pot oferii uleiuri comestibile si fibre. Exista sute de varietati de leguminoase cultivate in intreaga lume. Cele mai populare includ toate soiurile de fasole boabe, dar si mazarea, lintea, nautul sau soia.

Pastaile si boabele leguminoaselor sunt foarte bogate in proteine, superioare din acest punct de vedere multor produse de origine animala. Desi nu contin toti aminoacizii esentiali in cantitate suficienta, proteinele continute sunt usor de asimilat. Digestibilitatea proteinelor din boabele leguminoaselor este ridicata (cca. 90%).

Leguminoasele contin doua tipuri de fibre, cele solubile care sunt asociate cu scaderea colesterolului sangvin si a riscului de boli cardiace si accidentelor vasculare cerebrale si cele insolubile care stimuleaza peristaltismul intestinal, evitandu-se astfel constipatia si ajuta la scaderea riscului de cancer de colon si rect.

Dintre leguminoase, soia si arahidele, contin cantitati insemnate de lipide cu un continut mare de acizi grasi nesaturati (acizi omega). Mai mult, leguminoasele nu contin gluten, motiv pentru care pot fi consumate de persoanele care sufera de celiachie si intoleranta la gluten.

Stiati ca?

Fasolea contine 20-25% proteina, iar carnea – 30-40%?

Populatia din tarile in curs de dezvoltare consuma aprox. 75% de leguminoase in alimentatia zilnica, in comparatie cu 25% in cele inalt dezvoltate?