6 legume cu rol detoxifiant

Incepeti un proces de detoxifiere in care sa includeti alimente bogate in fibre, intrucat ajuta la refacerea celulelor hepatice si imbunatatirea functiei hepatice, printre acestea amintim:

  • usturoiul, legume care contin sulf, ceapa conopida, broccoli, varza si sparanghelul;
  • anghinarea, sfecla rosie, morcovii,
  • ierburi si condimente, cum ar fi curcuma, scortisoara si ghimbirul, ulei de masline extravirgin, ulei de seminte de in, ierburi proaspete;
  • taratele de ovaz, merele, grepfruitul, lamaile, pomelo.

Nu va dam o reteta de succes, suntem singuri ca veti gasi pe Internet o multime, dar va putem enuma 5 reguli de aur ale unui proces de detoxifiere:

  1. Beti in fiecare dimineata o ceasca de ceai ginseng;
  2. Faceti o plimbare vioaie pentru a stimula circulatia.
  3. Beti multa apa, care imbunatateste tranzitul intestinului si ajuta la curatarea ficatului;
  4. Reduceti consumul de sare;
  5. Manancati 4-5 mese mici pe zi pentru a ajuta la stimularea metabolismului.

Sfecla rosie este considerata ca fiind prietena ficatului nostru. Este bogata in vitamine (B3 si B6) si este o sursa valoroasa de zinc, magneziu, calciu si fier. Sucul de sfecla rosie are foarte multe vitamine, imbunatateste metabolismul, combate anemia si are efect de detoxifiere a ficatului ajutandu-l sa distruga grasimile depozitate. In sfecla rosie se gaseste o combinatie unica de sodiu si calciu (10:1), ceea ce contribuie la dizolvarea calciului si eliminarea excesului lui din organism.

Anghinarea este o leguma alcalinizanta, altfel spus, favorizeaza diminuarea efectelor negative ale alimentelor acidifiante, cum este carnea. In antichitate aceasta era numita „hrana bogatilor” deoarece acestia o foloseau pentru a remedia afectiunile legate de consumul excesiv de grasimi si alcool. Aceasta leguma este o importanta sursa de fibre alimentare, aproximativ 4,7g/100g.

Usturoiul este un antiseptic, antiviral si antibiotic uimitor. Usturoiul stimuleaza si funcția hepatica ajutand ficatul in lupta cu toxinele. Il puteti adauga la orice mancare gatita sau il puteti consuma proaspat pentru efecte si mai puternice.

Morcovul este o leguma bogata in potasiu, fibre si antioxidanti. Datorita continutului de fibre ajuta la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Poate fi folosit in orice alta dieta cu continut scazut de carbohidrati, intrucat contine 10% carbohidrati, vitaminele A, D, E, K, PP, acid ascorbic, steroli si lecitina.

Pe langa proteine, acizi grasi esentiali si fibre alimentare, semintele de in mai contin o substanta care le confirma statutul de seminte-minune: lignina. Lignina are o capacitate antioxidanta importanta, fiind capabila sa neutralizeze o mare parte din radicalii liberi din organism. Desi se gaseste in mai multe plante, semintele de in se numara printre cele mai bune surse de lignina (0,3 grame de lignina la 100 de grame de seminte). Doua linguri de seminte de in consumate in fiecare dimineata permite eliminarea corecta a toxinelor.

Pe langa efectele antioxidante, mugurii de broccoli stimuleaza puternic enzimele din sistemul digestiv al caror rol este detoxifierea organismului. Se pare ca o componenta care se gaseste in vegetalele crucifere face ca enzimele sa-si creasca activitatea, astfel incat sa elimine o cantitate mai mare de substante nocive.