7 motive pentru a renunta la bauturile carbogazoase

Nu stiu cum se face, dar se pare ca generatia de astazi a ajuns sa consume mai multe bauturi racoritoare (carbogazoase sau nu) decat apa si se pare ca semnalul de alarma a fost deja tras, iar multi isi fac griji cu privire la implicatiile pe care aceasta situatie le-ar putea avea asupra sanatatii.

Iata o lista a celor mai nocive efecte secundare pe care le au acestea care v-ar putea determina sa renuntati la ele sau macar sa le consumati mai rar:

  1. Contribuie la deshidratarea organismului - Bauturile carbogazoase au proprietati asemanatoare diureticelor, conducand la deshidratarea organismului. Cafeina, care se regaseste in multe dintre bauturile racoritoare este un diuretic care determina cresterea volumului de urina.
  2. Nu au proprietati nutritive - In bauturile racoritoate nu exista componente nutritive, marea majoritatea fiind preparate din apa filtrata si zaharuri rafinate. O bautura racoritoare contine intre 120 si 180 de calorii provenite din zahar, insa nici un fel de alte substante nutritive. De exemplu, o sticla de jumatate de litru de Cola, contine 250 de calorii si tot ce contine acesta bautura sau altele asemenea este zaharul si cafeina, ambele fiind nocive in exces.
  3. Provoaca arsuri stomacale - multi experti sunt de parere ca acidul fosforic pe care il contin multe dintre acestea distruge echilibrul acid-alcalin din stomac. Prin urmare, consumatorii de sucuri ajung sa aiba probleme cu digestia, se aleg cu arsuri la stomac, cu inflamarea celui din urma si cu eroziune la nivelul intestinelor.
  4. Provoca carii dentare - Un studiu din 2006, publicat in General Dentristy, a aratat ca acidul citric si/sau fosforic din bauturile racoritoare are un efect coroziv asupra danturii. Potrivit oamenilor de stiinta, bauturile carbogazoase sunt responzabile de dublarea sau triplarea incidentei cariilor dentare. Acidul continut de aceste bauturi poate dizolva continutul mineral al smaltului, fapt care conduce la aparitia sensibilitarii dintilor si, ulterior, la carii dentare.
  5. Creeaza dependenta - O cercetare publicata in 2000, in Arhivele Medicinei de Familie, a scos la iveala faptul ca producatorii de sucuri carbogazoase adauga cafeina in produsul lor dintr-un simplu motiv: pentru a se asigura ca clientii le raman fideli, cunoscuta fiind dependenta data de cofeina.
  6. Cresc riscul de cancer, crestere in greutate si obezitate - Un studiu realizat in anul 2006 de Institutul Karolinska din Suedia arata ca voluntarii care au consumat, in cadrul studiului, bauturi carbogazoase cel putin de doua ori pe zi si-au crescut riscul de a se alege cu cancer pancreatic cu 90%, comparativ cu cei care nu consumau astfel de bauturi. Pe de alta parte, tot potrivit studiilor, legatura dintre cresterea in greutate si bauturile carbogazoase este atat de stransa, incat dupa fiecare pahar consumat riscul de obezitate creste de 1,6 ori. Consumul zilnic a 330 ml bauturi carbogazoase se traduce prin cresterea in greutate cu 500 g intr-o singura luna.
  7. Degenerarea celulara - Potrivit ultimelor studii, bauturile carbogazoase provoaca deteriorari grave ale celulelor; conservantul E211 (benzoat de sodiu) continut de aceste bauturi are capacitatea de a distruge parti vitale ale ADN – ului. Cercetatorii Universitatii din Sheffield, U.K., au descoperit ca substantele din compozitia sucurilor acidulate pot afecta ADN-ul celular, provocand o serie intreaga de boli, de la astm si alergii diverse, pana la cancer.