Adio si un praz verde!Prazul este o planta bienala apartinand genului Allium, acelasi gen ca ceapa, usturoiul si arpagicul. Prazul este o leguma cu diverse utilizari culinare, in special in supe sau ciorbe.
Spre deosebire de alti membri ai familiei Allium, prazul are un bulb redus, dar creste cu tulpini mari, compuse din frunze strans grupate. Varfurile verzi ale prazului au un gust mai puternic, comparativ cu partea alba, care are o aroma usoara de ceapa.

Prazul este o leguma versatila de primavara, care tocat si combinat cu morcov, telina si ceapa, face o baza excelenta pentru supe sau tocane. Aroma sa usoara, dulce, se poate asocia cu unt si smantana in sosuri, sufleuri si gratinate.

Cu o aroma mai delicata si mai dulce decat ceapa, prazul adauga o nota subtila unor retete fara sa acopere alte arome care sunt prezente. Desi prazul este disponibil pe tot parcursul anului, sezonul lui este toamna si in prima parte a primaverii.

Prazul este o leguma cu un continut apreciabil in protide, glucide, lipide, vitamine (B1, B2, C, PP), precum si mucilagii. Tocmai continutul de celuloza si mucilagiu il recomanda ca un foarte bun detoxifiant, avand puterea sa curete tractul digestiv ca urmare a fibrelor, printr-o actiune blanda favorizata de proprietatile emoliente ale mucilagiului. Nu lipsesc nici substantele minerale bogate in fosfor, potasiu, calciu, fier. Gustul caracteristic al prazului se datoreaza uleiului eteric, care se gaseste in proportie de 0,02-0,08% din greutate. Are putine calorii si poate fi integrat foarte usor in dietele alimentare care au ca scop scaderea in greutate.

Ca sa-l pregatiti: Indepartati mustatile radacinei si frunzele verzi dure. Taiati in jumatate pe lungime si spalati sub jet de apa tulpina. Prazul poate fi fiert, inabusit, facut la abur, sub forma de piure sau tocana.

Se poate asocia cu: peste, bacon, sos bechamel, sfecla, pesmet, unt, branza, smantana, sos olandez, lamaie, mustar, ulei de masline, parmezan, patrunjel, mazare, cartofi, vin rosu, cimbru, rosii, vinegreta.

Pastrare: Puteti pastra prazul netaiat si nespalat in frigider, invelit usor intr-o punga, pentru o saptamana sau doua.