Al dente - textura perfecta pentru pastele fierte

Termen imprumutat din bucataria italiana si se refera la modul in in care sunt fierte pastele, astfel incat sa nu fie nici prea tari, dar nici foarte moi.

“Al dente” se traduce ad literam prin “la dinte” si se presupune că termenul provine de la metoda prin care se verifica daca pastele sunt fierte sau nu. Termenul se refera si la textura orezului din risotto.

Al dente descrie textura perfecta pentru pastele fierte, dar inca tari la mijloc. Acelasi lucru este valabil si pentru bobul de orez.

Fierte al dente, pastele devin o masa usoara, fiindca nu elibereaza tot amidonul. In al doilea rand, pastele fierte se combina cu alte sosuri si ingrediente, care inmoaie pastele. Fierte exagerat, pastele s-ar inmuia, devenind aproape un terci.

Ca sa le fierbem al dente trebuie sa urmarim termenul de fierbere de pe pachet. In medie se fierb cu 10-15% mai putin decat timpul indicat pentru a obtine textura perfecta. De exemplu: daca pe pachetul de paste scrie ca se fierb 8 minute, pentru al dente trebuie fierte doar 7.

Sau mai puteti sa verificati cat sunt de patrunse inainte de sfarsitul timpului de fierbere indicat pe ambalaj. Luati o pasta si taiati-o in doua, daca la mijloc e alba, nepatrunsa, mai fierbeti 30 secunde. Verificati pana cand pastele sunt patrunse, dar raman inca tari in mijloc.