Anasonul - Steaua cu 100 de miresme!

Anasonul stelat este obtinut din fructele de Illicium verum, un arbore vesnic verde, de origine din China, unde condimentul este frecvent utilizat in preparate din carne de porc si de rata. Semintele de anason au un gust distinctiv de lemn dulce si au fost folosite in scopuri medicinale de-a lungul istoriei, mai ales ca un ajutor digestiv. Sunt de asemenea, utilizate pentru aroma in diverse alimente, de la produse de patiserie pana la lichioruri, cum ar fi lichiorul grecesc, ouzo.

Anasonul are un gust dulce, picant, care adauga o nota distinctiva preparatelor in care folosit. Europeni folosesc anason in prajituri, fursecuri, chiar si in turta dulce. In Orientul Mijlociu si in India este folosit in supe si tocane. Datorita aromei sale de lemn dulce este des intalnit in bomboane, iar uleiul de anason este folosit in lichioruri. De asemenea, puteti face si ceai de anason. Un ceai dintr-o steluta de anason chinezesc poate usura digestia si calma tulburarile intestinelor, ale pancreasului, poate starni pofta de mancare si de ce nu, de viata, poate potoli tusea si va poate induce o stare de dulce visare.

Merge bine cu carnea de pui, fructele de mare, carnea de porc, carnea de rata, peste, oua, legume radacinoase, fructe tropicale, chiar si dovleac.

  • Anasonul si merele – puteti incerca strudele de mere cu anason si scortisoara, suc de mere, sau un sos de mere condimentat cu anason pe care sa-l serviti la carnea de porc.
  • Anasonul si stridiile - Un pic de anason adaugat la Stridiile Rockefeller este ca si cum ati face o magie in farfurie.
  • Anasonul si rubarba - Adaugati seminte de anason ca topping la o placinta cu rubarba. Toppingul se face astfel: prajiti pentru cateva minute semintele de anason, pisati-le si amestecati-le cu putin zahar.
  • Anasonul si capsunile - Combinatia merge foarte bine intr-un sos sau gem, insa va puteti delecta, servindu-le cu zahar si un pic de anason presarat peste ele. Incercati-le!

Cel mai bine este sa pastrati stelutele de anason intregi si sa le pisati sau sa le macinati doar atunci cand aveti nevoie, in rest pastrati-le cu grija in dulapiorul cu mirodenii, intr-un vas fin de portelan, potrivit delicatetii sale.

Cateva surse de inspiratie gasiti aici.