Apa de cocos - bautura energizanta naturala

Nucile de cocos sunt fructe care cresc in palmieri si sunt native din Malaezia si Asia de Sud, insa acum se gasesc in America de Sud, India, Insulele Pacific, Hawaii si Florida.

Nuca de cocos mai este cunoscuta si sub denumirea de Kaipa, care inseamna „copacul care da tot ce este necesar pentru a trai”.

Nuca de cocos, in general, este un fruct care are multe proprietati si utilizari alimentare: din acest fruct se pot face lapte, zahar si chiar ulei.

Racoritoare in mod natural, apa de nuca de cocos are un gust dulce, de nuca si contine carbohidrati usor de digerat, sub forma de zahar si electroliti. Bogat in proteine, miezul alb al nucii de cocos contine vitamina B, zinc, fosfor si fier.

Nuca de cocos constituie un aliment de baza, din care se poate consuma pulpa, apa si laptele. Consumata, apa de cocos furnizeaza organsimului o cantitate de 12 ori mai mare de electroliti (potasiu, calciu, sodiu), comparativ cu unele bauturi pentru sportivi. Electrolitii sunt vitali pentru functionalitatea nervilor si a muschilor, hidratare si mentinerea unui nivel optim al pH-ului din sange, de aceea este atat de apreciata in randul sportivilor.

Nuca verde de cocos nu are in interior decat o pulpa foarte subtire gelatinoasa restul fiind suc. In timp ce nuca se usuca, pulpa prinde volum iar sucul interior este absorbit de catre aceasta. Apa de nuca de cocos este o bautura incredibil de sanatoasa si este perfecta pentru hidratarea organismului. Mai mult decat atat, apa de nuca de cocos contine compusi organici care stimuleaza cresterea si dezvoltarea sanatoasa, ceea ce inseamna ca este recomandata si copiilor.

Comparativ cu bauturile energizante, are mai puţin sodiu si calorii (doar 20 de calorii la 100 ml), dar mai mult potasiu. Cu alte cuvinte, este bautura ideala pentru cei mici sau pentru cei care au grija de aspectul si sanatatea lor.

Printre beneficiile apei de nuca de cocos numaram:

  • asigura o buna hidratare;
  • un efect de racorire a corpului;
  • prezenta sodiului si albuminei in apa de cocos, o face sa fie alimentul potrivit in cazuri de holera;
  • Lupta cu succes impotriva virusilor care cauzeaza gripa, herpes si SIDA;
  • excelent efect tonic pentru toate varstele;
  • Imbunatateste activitatea metabolismului;
  • este folosita ca substitut de plasma sangvina, deoarece este sterila, nu produce efect de incalzire, nu distruge hematiile si este tolerata de organism
  • intareste sistemul imunitar;
  • stimuleaza circulatia sangelui;
  • ajuta in calmarea infectiilor de tract urinar si a colicilor renale in caz de litiaza renala

Ca sa va dati seama daca o nuca de cocos este buna, cantariti-o in mana si scuturati-o: trebuie sa fie grea si daca e proaspata, veti auzi lichidul din interior.

O nuca de cocos de dimensiuni medii va da 3-4 cani de miez maruntit si o cana de lichid. Apa de cocos sepoate tine la frigider maximum 24 de ore.