Arancini sau mingiute de orez prajit

Arancini sunt sfere din orez (cu diametrul de 8-10 cm) umplute de obicei cu un ragu din carne de porc, boabe de mazare si mozzarella, tavalite apoi prin ou si pesmet si prajite in baie de ulei.

Sunt o specialitate a bucatariei siciliene, iar numele deriva de la culoarea tipica ce seamana cu cea a portocalei. In dialectul sicilian le gasim sub denumirea de “arancinu” sau “arancini”. In partea orientala a Siciliei, in special in Catania se foloseste denumirea de arancino/arancini (pl.), iar in Palermo si zonele invecinate se foloseste denumirea de arancina/arancine (pl.)

Pentru ca vorbim de mingii de orez umplut cu ragu, mozzarella si mazare boabe si prajit in baie de ulei este clar ca nu e tocmai o mancare usoara, dar pentru a echilibra balanta calorica, puteti alege o garnitura usoara, cum ar fi niste rosii cu busuioc.

In diverse parti ale Siciliei, dar si in restul Italiei arancini se pot intalni in forme si marimi variate: de la marimea unei mingi de ping-pong, la forme conice sau cilindrice. Umpluturile pot varia si ele: de la ragu, la un mix de sos bechamel si prosciutto, spanac, vinete sau chiar variante cu peste.

Se pot manca asa cum sunt, calde sau reci, desi calde sunt mult mai bune. Se pot servi chiar si a doua zi de la preparare si pot substitui cu succes un sandvis.