Astazi mancam Saganaki!

Saganaki este un aperitiv grecesc care se face prin prajirea branzei. Ca si alte meze (aperitive grecesti), saganaki este conceput pentru a fi consumat in cantitati mici, sau ca parte dintr-un preparat culinar.

Saganaki se refera la diverse feluri de mancare greceasca preparate intr-o tigaie mica cu doua toarte, iar aceasta denumire este cel mai des utilizata pentru aperitivul de branza prajita.


Atunci cand este preparata in mod traditional, saganaki este prajita intr-o sagani si este servita in aceeasi tigaie, pentru a se savura sosul rezultat in urma prajirii. In general este servita cu suc de lamaie si piper si consumata cu paine.

Exista o varietate de moduri de a face saganaki, variind de la prajirea branzei intr-o tigaie, pana la coacerei ei in cuptor.

Branza utilizata in saganaki este de obicei Graviera, Kefalograviera (o branza topita galbena, cu gauri), Halloumi, Kasseri (cascaval), Kefalotyri (urda) sau branza feta (telemea din lapte de oaie si capra). Uneori, pentru aceasta mancare se prefera telemeaua, pastrata in saramura. In Cipru cea mai folosita este branza Halloumi. Alte branzeturi grecesti care sunt utilizate pentru a face saganaki includ: Mizithra si Manouri. Branzeturile moi nu sunt recomandate, deoarece acestea isi vor pierde consistenta in procesul de gatire.

In Grecia, saganaki este de obicei preparata cu branzeturi traditionale grecesti, care au tendinta de a fi foarte aromate si sarate, dar si cu o consistenta aparte.

Exista mai multe feluri de saganaki: saganaki cu creveti (γαρίδες σαγανάκι), saganaki cu midii/scoici (μύδια σαγανάκι), care se bazeaza pe branza Feta si includ un sos de rosii picant. Se mai gateste in Grecia si saganaki cu rechin neted (Γαλεός σαγανάκι) si sagakani cu ciuperci (Σαγανάκι μανιτάρια).

Noi am ales 3 moduri diferite si vi le propunem si dvs. spre preparare.

Saganaki la gratar

Ingrediente: orice tip de branza din sortimentele de mai sus, 1 lingura de ulei de masline, suc de lamaie.

Preparare: Se taie branza in felii groase de 1 cm. Se incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie; sotati feliile de branza si prajiti-le apoi pe gratar pe ambele parti. Se serveste fierbinte cu o suc proaspat de lamaie.

Saganotyri cu seminte de susan

Ingrediente: Saganotyri sau orice alt de branza de mai sus, 1 ou, ½ ceasca de ulei de masline, ½ ceasca de seminte de susan, 1 lamaie

Preparare: Se taie branza in felii groase de 1 cm. Bateti oul si ungeti cu el branza. Treceti feliile de branza prin semitele de susan pe ambele parti. Incalziti uleiul de masline intr-o tigaie si prajiti-le sau sotati-le pe ambele parti. Se serveste fierbinte cu suc de lamaie proaspat.

>Halloumi cu seminte de fenicul portocaliu si patrunjel

Ingrediente: 1 branza Halloumi, 1 cana de ardei gras verde, galben si rosu taiat julien, 1 lingurita de seminte de fenicul zdrobite intr-un mojar cu pistil, cateva fire de patrunjel tocat fin, 1lingurita de coaja de portocala, ½ ceasca de suc de portocale, 2 linguri de ulei de masline extravirgin.

Preparare: Scurgeti halloumi si taiati-o in felii de 1 cm grasime. Se incalzeste o tigaie non-aderenta sau din teflon si se unge cu ulei de masline. Puneti feliile in tigaia fierbinte pana cand acestea s-au rumenit pe ambele parti. Scoati-le pe un platou.

In aceeasi tigaie adaugati o lingura de ulei de masline si caliti bucatile de ardei. Cand acestea s-au inmuiat puneti Halloumi inapoi in tigaie. Adaugati semintele de fenicul si sucul de portocale si amestecati, astfel incat sucul sa patrunda feliile de branza. Scoateti din nou pe un platou si se presarati coaja de portocale si patrunjel.