Barista – specialistul cafelei

Daca pe vremuri se vorbea de meserii precum portar, vistier, paharnic, stolnic, pivnicer, pitar, ei bine, in ziua de astazi intalnim, chef, mixologist, barista si multe altele, ciudate.

Ca si mixologistul (persoana care are abilitatea de amesteca bauturi cu caractere si proprietati diferite), cuvantul "barista" nu exista in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane si nici in nomenclatorul de meserii, insa in ultimii 10-15 ani a devenit un job din ce in ce mai cautat.

Barista este persoana care invata toate secretele cafelei, este un barman de bauturi pe baza de cafea, mai bine zis un “artist al cafelei” si al aparatului de cafea; are are cunostinte teoretice si practice despre cafea, decoreaza si prepara bauturile clientilor.

In limba italiana cuvantul desemneaza un "barman"; barista este o femeie sau un barbat "barman", care de obicei lucreaza in spatele unui ghiseu si serveste atat bauturi calde (cum ar fi espresso), cat si bauturi reci alcoolice si non-alcoolice, nu neaparat doar cafea.

Cu un ibric sau un flitru de cafea nu poti deveni barista. Ai nevoie de o multime de studii si multa multa practica. Un barista trebuie sa aiba cunostinte depre tipurile de cafele, prajirea cafelei, utilizarea si intretinerea aparatelor de cafea, spumarea laptelui si multe altele.

Evaluarea unui barista cuprinde aspecte complexe precum: temperatura si culoarea cafelei, consistenta cremei de lapte pentru cappuccino, echilibrul gustativ intre ingrediente, paharul folosit si multe alte detalii.