„Buturuga” prajitura traditionala de Craciun in Franta

Prajitura traditionala de Craciun in Franta si alte tari vorbitoare de franceza, La bûche de Noël sau Buturuga de Craciun este o rulada din pandispan, cu crema cu ciocolata, imbracata apoi in ganache. Prajitura este adesea decorata cu zahar pudra, care imita zapada sau cu fructe de padure. Reteta originala are la baza un aluat pufos, copt intr-o forma speciala si umplut cu crema.

Reprezinta simbolul semineului, care in timpul iernii incalzesc casele oamenilor. Traditia busteanului dateaza inca din vremea lui Napoleon, cand satenii din Franta aduceau in casa, in ajunul Craciunului, un trunchi de copac Yule, in locul bradului de Craciun, in jurul caruia se strangea intrega familie, laudandu-l si stropindu-l cu ulei si vin. In sud, unele familii mai pastreaza si azi obiceiul de a arde un bustean mare in soba de Craciun, despre care se spune ca aduce noroc si prosperitate familiei.

Traditia spune ca Buturuga de Craciun se face pe baza de crema de unt, cu arome de vanilie, praline, cafea, ciocolata, lichior si trebuie sa fie decorata cu atribute specifice Craciunului, din zahar sau din material plastic. In ultimii ani se experimenteaza mai multe arome, inclusiv cu crema de cappuccino sau alte arome.