Care mod de gatire este mai sanatos: coacerea, frigerea sau prajirea?

Gatitul sanatos nu trebuie sa insemne mai putin gust sau tehnici de gatire complicate. Pentru a pregati alimentele in mod sanatos, folositi-va abilitatile de baza de gatit.

Prepararea alimentelor in mod sanatos limiteaza cantitatea de grasimi saturate in special, care contribuie la acumularea placii bacteriene in artere sila cresterea nivelului colesterolului din sange. Utilizati sarea cat mai putin posibil pentru a evita cresterea tensiunii arteriale. In loc de unt si sare, folositi plante aromatice, condimente si sosuri cu continut scazut de grasime sau fara grasimi pentru a spori aroma de carne si legume.

Coacerea

Coacerea este o metoda sanatoasa de gatit, atata timp cat limitati grasimile adaugate. Folositi o tigaie unsa usor pentru a preveni lipirea alimentelor, fara adaugarea unei cantitati suplimentare de grasime. Adaugati doar o cantitate mica de lichid pentru a mentine carnea suculenta. Coacerea in cuptorul incins ajuta legumele sa se gateasca rapid creand la exterior o crusta crocanta, pastrand in acelasi timp continutul de vitamine si minerale. Carnea fiarta incet la 177 grade Celsius ramane suculenta si cu substantele nutritive intacte.

Frigerea

Alimentele care au nevoie de o gatire rapida, cum ar fi burgerii, nevoie de caldura directa pe un gratar. Pentru produsele alimentare care au nevoie de mai mult de 20 minute pentru a se gati, cum ar fi cotletele sau fripturi groase, utilizati caldura indirect. Pentru gatit indirect, asezati alimentele in partea laterala a focului, pe o tava de scurgere intr-un gratar pe gaz. Daca utilizati un gratar pe baza de carbune, raspanditi carbunii jurul partilor laterale. Tava de scurgere dintr-un gratar pe gaz colecteaza grasimea din carne, lasand alimentele aromate si cu un continut grasime mai scazut.

Daca pregatiti legume la gratar folositi vase corespunzatoare, pentru ca acestea sa nu cada in foc sau inveliti-le in folie de aluminiu ori folositi-va de bete pentru frigarui.

Prajirea

Trebuie sa stiti ca fiecare 1 lingura de ulei contine 120 de calorii, ceea ce face din prajire un o metoda de gatit bogata in calorii. Aproximativ 20-35% din totalul zilnic de calorii trebuie sa provina din grasimi. Daca urmati o dieta de 2.000 de calorii zilnic, grasimile ar trebui sa constituie aproximativ 400 - 700 de calorii. Alegerea unui ulei care contribuie la sanatatea inimii, cum ar fi cel de arahide, soia sau rapita, ajuta la o prajire sanatoasa dar nu inseamna ca reduceti si caloriile. Alimentele prajite in ulei trebuie fie frumos rumenite. Dupa prajire indepartati excesul de ulei punand preparatele la scurs pe prosoape de hartie.

Concluzie: Coacerea si frigerea sunt cele mai sanatoase metode de preparare a alimentelor, deoarece pastreaza un procent redus de grasimi si calorii. Prajirea, in special prajirea in baie de ulei, adauga grasimi si calorii suplimentare pe care nu le doriti in dieta dumneavoastra.


Noi nu spunem ca ar trebui sa eliminati prajirea ca si procedeu de gatire, insa daca doriti sa aveti grija de sanatatea dvs., moderatia este importanta. Pofta buna si nu uitati sa mancati si sa gatiti sanatos!