Cartofii - fel de mancare sau garnitura?

Haideti sa lamurim impreuna, sunt cartofii fel de mancare sau garnitura? Sa plecam de la simpla lor modalitate de gatire: prajiti, fierti, copti, sote si sa extrapolam la modalitatile de prezentare.

Cartofii prajiti: Se curata de coaja, se spala si se taie bete sau sub forma de pai, se pun intr-o tigaie in care in prealabil s-a incins ulei. Se tin pe foc atat cat sa arate aurii si se scot pe prosoape de hartie, pentru a elimina surplusul de ulei inainte de a-i servi. Se condimenteaza si asezoneaza cat sunt calzi si se servesc in maxim 10 minute de la gatire. Se consuma ca si garnitura dar si ca fel de mancare. Traditional, dar nu foarte sanatos, ii intalnim cel mai adesea pe o mare farfurie, dichisiti cu straturi albe de branza rasa. Unde mai pui ca e loc si de un ou ochi!

Cartofii fierti: Cartofii se fierb curatati sau in coaja. Dupa ce au fost curatati si bine spalati in apa rece, se taie in sferturi si se pun la fiert intr-un vas cu apa fierbinte si putina sare. Dupa ce s-au fiert, se servesc ca garnitura, stropiti cu unt si presarati cu patrunjel verde taiat marunt sau ca mancare cu unt. Varianta de cartofi fierti in coaja se serveste fierbinte alaturi de mujdei de usturoi.

Cartofii copti: Cea mai sanatoasa modalitate de preparare a cartofilor este, in opinia specialistilor, cea coapta, intrucat in acest mod se pastreaza cel mai bine substantele nutritive, dand in acelasi timp cartofilor mai multa savoare. Cand pregatiti cartofii copti este recomandat sa alegeti cartofi potriviti ca marime, pentru ca cei foarte mari se coc mai greu la interior. Daca in urma coacerii coaja ramane brun-aurie sau maro-aurie, poate fi consumata si ea odata cu cartoful, daca rezulta o culoare mai inchisa, nu este bine sa o mancati pentru ca pot sa apara iritatii gastrice. Cartofii pot fi copti in jar, in cuptor sau pe plita.

Cea mai cunoscuta modalitate de prezentare este cea a cartofilor copti cu ulei de masline si rozmarin. O varianta reinventata a cartofilor copti este cea a cartofilor copti de doua ori. Acestia sunt cartofi la cuptor, copti de doua ori, cu unt, bacon, ceapa verde si gratinati cu cascaval.

Cartofii sote: Cartofii se spala si se fierb in coaja, intr-un vas cu apa si sare. Dupa ce s-au fiert, se racesc, se curata de coaja si se taie felii mici, care apoi se soteaza in ulei. Spre sfirsitul sotarii se adauga verdeata curatata, spalata si taiata marunt. Cand capata o culoare aurie-rumenie, se scot, se scurg de surplusul de ulei si se servesc pe platou sau in farfurie cu diferite preparate culinare. Cea mai simpla modalitate de servire este calda, cu patrunjel verde deasupra.

Desi sunt multe argumente contra consumului excesiv de cartofi si mai ales asupra celor prajiti, pentru multi dintre noi constituie o ispita. Noi nu va tinem lectie de nutritie sau dieta, va prezentam doar cateva retete de pregatire a cartofilor. Alegeti dvs. reteta care vi se potriveste sau daca nu, adaptati-o pe cea mai apetisanta.