Cateva curiozitati despre struguri

Cu o valoare nutritiva mare, strugurii sunt cunoscuti pentru beneficiile lor. Strugurii pot fi folositi pentru a vindeca diverse probleme de sanatate, cum ar fi astmul, bolile de inima, constipatia, indigestia, migrenele, bolile de rinichi, boala Alzheimer si oboseala.

Strugurii cresc nivelul de acid nitric in sange si impiedica dezvoltarea cheagurilor de sange, care reduc astfel atacul de cord. Sucul de struguri reface continutul de fier din organism si previne oboseala. Strugurii au, de asemenea, proprietati anticancerigene si activitate antibacteriana.

In compozitia strugurilor intra vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, D si P, ca si saruri minerale, precum cele de fier, sodiu, calciu, potasiu, fosfor, magneziu, clor, siliciu, mangan, arsen si crom.

Un kilogram de struguri echivaleaza ca valoare nutritiva cu 1,5 kg de mere, 2 kg de piersici, 3 kg de potocale. Puterile miraculoase ale strugurelui se datoreaza si bioelementelor: enzime, substante radioactive. Strugurii sunt 73% apa si 23% zaharuri de tip monozaharide, celuloza, pectina, acid tartric liber.

Iata si cateva lucruri interesante despre struguri:

Strugurii sunt de diferite culori: alb, rosu, negru, albastru, verde, violet si auriu. Strugurii"albi" sunt de fapt verzi.

Exista peste 8.000 de soiuri de struguri in intreaga lume.

Strugurii sunt in top zece al celor mai preferate fructe din lume, alaturi de rosii, mango si banane.

Strugurii din punct de vedere botanic sunt clasificati ca fructe de padure.

O persoana mananca in medie 3,6 kilograme de struguri pe an.

Exploratorii spanioli au introdus fructele in America in urma cu aproximativ 300 de ani. Productia de vin din struguri inceput din anul 5000 î.Hr.

Este nevoie de aproximativ 2,5 kilograme de struguri pentru a face o sticla de vin.

Industria de struguri produce la nivel mondial de peste 72 de milioane de tone pe an.

Australia produce 1,4 miliarde de litri de vin pe an.

Stafidele sunt struguri dulci, uscati. Uscarea se intampla in mod natural atunci cand strugurii sunt lasati in lumina soarelui.