Cateva cuvinte despre... tapioca

Tapioca este un amidon alimentar extras din radacina plantei Manioc, originara din nord-estul Brazilei, de unde a fost raspandita in secolul al XVI-lea de catre exploratorii portughezi si spanioli in Africa, Europa si India, fiind acum cultivata in intreaga lume. Planta poate atinge dimensiuni de pana la 3 m inaltime. Thailanda ramane totusi principalul furnizor de tapioca, urmata de Brazilia si Nigeria.

Tapioca are foarte putine vitamine si nu contine proteine. In schimb este o sursa sanatoasa de carbohidrati, nu contine gluten, se digera usor si are calitati antiseptice, cicatrizante si dezinfectante asupra sistemului digestiv.

Tapioca se foloseste pe scara larga in alimentatie, la prepararea prajiturilor, budincilor, deserturilor, piftiilor. Arata ca faina obisnuita insa este putin mai galben. Spre deosebire de amidonul de porumb, tapioca poate rezista la un ciclu dezghet – inghet, fara a pierde structura sa gelatinoasa.

Tapioca este adesea adaugata pentru ingrosare la supe si sosuri, pentru ca are mai multa putere de ingrosare si este mai putin costisitoare decat faina si alti agenti de ingrosare. De aceea in Marea Britanie tapioca este sinonima cu o budinca ingrosata din lapte, dar sunt si tari, precum Brazilia, in care maniocul nu lipseste din alimentatia zilnica, fiind folosit în condimentarea oricarui tip de mancare.

Prin fierbere in apa sau lapte, consistenta ei devine gelatinasa, folosindu-se usor la prepararea deserturilor cu fructe sau a raciturilor rapide cu legume.

In comert tapioca se gaseste sub diverse forme: faina, fulgi, bastonase sau perlute. Toate aceste produse sunt in mod obisnuit albe, doar bastonasele si perlele pot fi colorate (maro sau culori pastelate).

Indiferent de forma lor, aceste produse trebuie inmuiate in apa inainte de preparare. Perlutele de tapioca vor absorbi o cantitate de apa egala cu de doua ori volumul lor, devenind tari si umflate.