Ce este Aronia?

Aronia melanocarpa sau scorusul este un arbust peren, cu frunze cazatoare, originar din America de Nord, unde creste la inaltimi de 1000-1200 de metri, pe soluri umede si acide. Este un arbust pe care frigul nu il doboara, rezista pana la temperaturi de -30 de grade Celsius.

A fost aclimatizat in Europa in secolul al XlX-lea, fiind adus de catre rusi. In Estul Europei a ajuns datorita eforturilor biologului Ivan Vladimirovici Miciurin - creator a peste 300 de soiuri de plante pomihorticole, in special pomi fructiferi (meri, peri, caisi, pruni), pe baza metodei hibridarii indelungate - care a selectionat soiuri cu fructe din ce in ce mai mari si mai dulci.

Arbustul face parte din familia Rozaceae, inforeste primavara si face flori asemanatoare celor de mar, cu care se si inrudeste. Fructele, rosii sau negre, se coc la sfarsitul verii sau chiar toamna. Sunt recoltate dupa ce sunt coapte la sfarsitul lunii august sau inceputul lunii septembrie. Exista studii care spun ca Aronia face fructe doar o data la 2 ani, insa acest lucru depinde de conditiile de crestere.

Fructele de aronia sunt mici, de culoare neagra sau rosie, in functie de specie, si au un gust amarui (cele negre au un gust mai puternic decat cele rosii care sunt putin mai dulci). In tara noastra, datorita climei, boabele de Aronia sunt mai dulcegi.

Colorarea intensa a fructelor de padure Aronia este de fapt o aparare naturala impotriva luminii soarelui. Pigmentarea se dezvolta ca o "protectie solara", pentru a proteja pulpa si semintele de razele UV ale soarelui.

Fructele de padure Aronia pot fi consumate in stare proaspata sau folosite in paine, briose, placinte, prajituri si alte produse de patiserie. Pot fi folosite pentru a face ceai, suc, vin simplu sau amestecat cu struguri sau alte fructe. Fructele de aronia sau sucul de aronia pot fi folosite pentru a face gemuri, jeleuri, sirop, bomboane, salsa sau sos barbeque, pentru a colora iaurtul, sorbetul, inghetata si alte produse.

Fructele de aronia pot fi uscate usor acasa, puse pe o hartie, intr-un strat subtire. Fructele uscate sunt rehidratate si apoi folosite la prajituri, la fel ca fructele proaspete.

Cercetarile asupra fructelor de aronia au aratat ca acestea au mai multa putere antioxidanta decat alte fructe. Aronia este cunoscuta in lume datorita faptului ca fructele contin o cantitate impresionanta de antioxidanti, de 15 ori mai multa decat afinele sau rodiile. Au un continut mare de proantocianine (care se gasesc si in semintele de struguri) si acid chinic (de 10 ori mai mare decat merisorul).

Fructele contin zaharuri, acizi organici, tanini, pectine, sorbitol, minerale: magneziu, fosfor, cupru, iod, antocianine, flavonoide si multe vitamine: B, E, K, o mare cantitate de Vitamina PP. Contin de 5 ori mai multa Vitamina C decat strugurii.