Ceaiul Matcha – de la budisti la exclusivisti

Descoperit acum mai bine de 2000 de ani de catre calugarii budhisti, astazi ceaiul Matcha este vazut ca unul dintre ceaiurile cele mai exclusiviste, iar cantitatile in care acest ceai se obtine sunt limitate.

Istoria ceaiului Matcha incepe acum aproape o mie de ani, in Japonia. Calugarii budisti au fost cei care l-au inventat, folosindu-l ca ajutor in timpul meditatiei. Datorita proprietatilor sale deosebite, ceaiul de matcha ii ajuta pe calugari sa isi pastreze calmul in timpul orelor lungi si obositoare de meditatie. Ulterior, ceaiul a inceput sa fie consumat in toata Japonia, iar apoi in intreaga lume. In prezent Matcha este considerat cel mai cautat si mai rar ceai japonez. Pentru ca este considerat a fi un ceai nobil, matcha nu este cultivat in cantitati industriale.

Ceaiul pentru Matcha creste incet in plantatii speciale, zone umbroase protejate de razele directe ale soarelui. Frunzele proaspete imediat dupa ce sunt culese, se usuca si apoi sunt macinate in mori speciale si foarte fine din granit, pana cand pevin o pulbere fina de culoarea Jad-ului.

Matcha nu este un ceai oxidat, de aceea este disponibil sub forma de pulbere. Frunzele ceaiului Matcha sunt ferite de soare, fermierii acoperindu-le pentru a le feri de razele soarelui, de aceea si culoarea pe care o au este mai inchisa.

O ceasca de ceai verde matcha are de 10 ori mai multi antioxidanti decat o ceasca de ceai verde obisnuit. Are un nivel al antioxidantilor de 6,2 ori mai mare decat fructele goji, de 7 ori mai mare decat al ciocolatei negre, de 17 ori mai mare decat al afinelor si de 60,5 ori mai mare decat spanacul.

Iata mai jos cateva dintre principalele sale caracteristici sunt:

  • Calmeaza si relaxeaza;
  • Imbunatateste starea de spirit si ajuta la o mai buna putere de concentrare;
  • Ajuta la echilibrarea metabolismului si arde caloriile;
  • Ofera o detoxifiere eficienta si naturala organismului;
  • Este plin de antioxidanti;
  • Contine vitamina C, seleniu, crom, zinc si magneziu;
  • Lupta impotriva virusilor si a bacteriilor;
  • Este bogat in fibre;
  • Scade colesterolul si indicele glicemic.

Modul traditional de pregatire este:

  • Se fierbe apa si apoi se lasa sa se raceasca timp de 5 minute;
  • Se adauga in ceasca 1 gr. Matcha (2 linguri de bambus sau ½ lingurita ceai);
  • Se toarna 80 ml de apa peste Matcha, apoi se amesteca usor cu un tel din bambus pana se formeaza o spuma fina.
  • Dupa aproximativ 15 secunde puteti servi.