Checul, desertul rapid

Realizat din ingrediente simple (faina, unt, oua, zahar, praf de copt), checul este un desert ce se prepara rapid. Simplu sau cu diverse alte ingrediente, cu adaos de cacao, stafide, fructe confiate, checul este o prajitura ce se gaseste in toata Europa. Variante ale checului se intalnesc si in America, Mexic si Venezuela.

Conform istoriei culinare, checul exista de pe la 1700, se regasea in Marea Britanie si se numea “pound cake”, deoarece la preparare se folosea cate un pound (o livra), adica o jumatate de kilogram din fiecare ingredient necesar coacerii sale.

De-a lungul vremii, reteta a suferit multe schimbari, oamenii din diferite parti ale lunii au adoptat un stil propriu de preparare. Unii au adaugat fructe uscate, altii, agenti de aromatizare. In unele tari s-a inlocuit untul cu uleiul ori s-a adaugat drojdie la compozitie, ceea ce a dus la o prajitura mai densa. In unele tari in care se vorbeste limba franceza, reteta de preparare a checului presupune si adaugarea de banane sau rom, ori se elimina galbenusul. Alte variante includ adaugarea de ciocolata sau suc de lamaie pentru aroma.

Iata cateva variatii ale prepararii:

  • varianta britanica (pound cake) – reteta cere ca toate ingredientele sa se adauge in proportii egale, cate un pound din fiecare. Suplimentar se adauga extract de vanilie;
  • varianta frantuzeasca - Francezii au propriul lor mod de a face acest, masoara ingredientele folosind principiul celor 4 parti (quatre-quarts);
  • varianta americana - Ei urmeaza vechiul mod de a face tortul folosind 1 livra pentru fiecare din cele patru componente majore;
  • varianta venezueleana - Ponqué este in esenta un tort scaldat vin cu un strat crema sau glazura. Se prepara la zile de nastere, nunti sau alte ocazii festive;
  • varianta mexicana – Panqué este checul Mexican, iar reteta de preparare seamana cu cea americana. Adesea se adauga fructe uscate cum ar fi nuci si stafide. Variantele cele mai frecvente sunt Panqué con nueces (cozonac cu nuci) si Panqué con papas (cozonac cu stafide);
  • Varianta germana – in acest caz toate ingredientele cantaresc la fel de mult ca fiecare ou. Rührkuchen este denumirea pentru chec in limba germana si se face conform retetei britanice sau franceze.