Chia - samanta cu calitati de super aliment

Chia (Salvia hispanica) este o specie de planta cu flori din familia mentei, originara din centrul si sudul Mexicului si din Guatemala, ale carei seminte au o valoare nutritionala deosebita.

Semintele Chia au castigat recent atentia ca o sursa excelenta de omega 3- acizi grasi, iar un studiu recent sugereaza ca semintele Chia, ca parte a unei diete sanatoase pot ajuta la imbunatatirea factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi scaderea colesterolului, trigliceridelor si a tensiunii arteriale.

Semintele Chia pot fi consumate crude sau preparate. Intrucat nu au un gust anume, puteti arunca o lingura sau doua in orice fel de mancare, inclusiv piureuri, sosuri, supe si salate. Semintele de chia se pot consuma crude, macinate sau germinate, sau pot fi adaugate in shake-uri si diverse preparate gatite pe foc sau coapte. Chia prajita are gust asemanator nucilor. Semintele macinate pot fi utilizate la prepararea biscuitilor sau a supelor.

Adaugate in salate, budinci, iaurt sau suc, semintele de chia nu modifica in nici un fel gustul preparatului respectiv, ci doar il îmbogateste cu nutrienţi. Cand semintele sunt incorporate in apa, suc sau supa isi maresc de noua ori volumul, dar nu prin umflarea lor ci prin crearea unei mase gelatinoase in jurul lor, total lipsita de calorii, care hraneste organismul fara sa-l ingrase.

Semintele de chia se pot pune si in compozitia chiftelutelor pentru a le oferi textura. Se pot adauga in iaurt sau in lapte si astfel o cana sau un bol de compozitie poate asigura masa de dimineata sau de seara in cazul celor ce tin o dieta pentru slabire.

Semintele de chia mai sunt o sursa buna de proteine vegetale pentru vegetarieni si consumatorii de hrana raw.

Cat de mult chia ar trebui sa mancam zilnic? In scopuri generale de sanatate, nutritie si energie, un adult ar putea consuma aproximativ 1-2 linguri de seminte uscate de zi cu zi.

Care sunt valorile nutritive? 1 lingura de seminte uscate are aproximativ 60 de calorii, 5 g de grasime, 6 g de carbohidrati, 6 g de fibre, 3 g de proteine

Consumate crude sau prajite, intregi sau macinate, in amestecuri de salate, cu cereale cu lapte ori cu sucuri naturale, aceste seminte sunt o sursa excelenta de fibre, proteine, acizi grasi esentiali Omega-3 si Omega-6, antioxidanti, vitamine, minerale si aminoacizi.

Au proprietați ce previn imbatranirea precoce, inhiba apetitul, iar o lingura de seminte asigura energia unei persoane pe durata intregii zile.

Sunt utile diabeticilor, avand un indice glicemic scazut, dar si atletilor, pentru rezistenta si hidratare.

Semintele de chia asigura absorbtia vitaminelor liposolubile, cum ar fi D, E si K, imbunatatind starea de spirit si capacitatea de concentrare.

Uleiul de chia a devenit un ingredient de baza in cremele cu efecte anti-imbatranire de ultima generatie.