Chorizo – specialitate traditionala cu denumire de origine protejata

Chorizo” sau “chouriço” este un termen ce defineste cateva tipuri de carnati din carne de porc care isi datoreaza savoarea distincta, afumata, adaosului de boia afumata numita pimentón. Ceea cel face cunoscut in toate lumea este savoarea usor picanta dar in acelasi timp este si ingredientul care il deosebeste de alte varietati de mezeluri din Peninsula Iberica.

Se prepara din carne de porc iberic amestecata cu sare, boia afumata si usturoi, insa, in functie de zona de productie, mai poate contine si diverse alte condimente, precum nucsoara, piper sau cimbru, dar si legume, precum cartofi sau ceapa. In functie de tipul de boia folosit, chorizo este dulce sau picant.

Chorizo mexican se face din carne de porc proaspata, in timp ce versiunea spaniola foloseste carne afumata. Inainte de a fi pus in mancare, se scoate din coaja si se faramiteaza. Este folosit in special la enchilada, sosuri sau supe. Chorizo-ul spaniol este afumat si sarat, si prin urmare poate fi consumat ca atare, dar si prajit sau facut la gratar.

In functie de amestecul de condimente folosit exista mai multe tipuri de Chorizo:

  • Chorizo Riojano: se obtine din carne si grasime de porc de calitate superioara, asezonate cu sare, pimento si usturoi. Carnea si grasimea folosite sunt de cea mai buna calitate; carnea nu are zgarciuri sau fibre tari, iar grasimea provine numai de la porci castrati sau femele. Un expert verifica in permanenta calitatea carnatilor in timpul maturarii. Are forma de potcoava cu diametrul de 30-40 mm si se face numai in Rioja, cu denumire de origine protejata. Chorizo se consuma ca tapas, crud, feliat sau poate fi preparat la gratar, prajit sau facut la cuptor. Merge foarte bine in platouri combinate cu alte mezeluri si branzeturi spaniole si cu un vin de Rioja alaturi.
  • Chorizo de Cantimpalos: este facut din carne grasa de porc asezonata cu sare, boia, usturoi si oregano. Este usor suculent si dulceag, cu aroma specifica data de mirodenii, insa are o textura tare si o culoare rosu inchis si pete rozalii datorate bucatelelor de grasime.
  • Chorizo de Pamplona: se deosebeste de celelate varietati prin faptul ca are carnea taiata fin. Foloseste o combinatie de carne tocata de porc (45%), vita (20%) si grasime de porc (35%), la care se adauga sare, pimento mediu, usturoi, mirodenii si zahar.