Cuisoarele - mugurii parfumati

Cuisoarele sunt originare din Insulele Molucca, acum parte a Indoneziei. Cuisoarele au fost folosite de mii de ani. In Egipt, pe vremea faraonilor, cuisoarele erau folosite de catre preoti pentru a imbalsama corpurile celor care treceau in lumile de dincolo. In China, curtezanele obisnuiau sa mestece cuisoare, pentru a-si parfuma respiratia de fiecare data cand era necesar sa i se adreseze imparatului.

In limba romana, ca si in celelalte limbi, numele cuisoarelor vine de la latinescul clavus, cui, cu care seamana. Italienii ii spun chiodi di garofano, francezii, clou de girofle, spaniolii, clavo de olor (cuisorul inmiresmat) sau clavero, iar englezii cloves.

Cuisoarele sunt bobocii florilor roz, nedeschise ale arborelui de cuisoare. Mugurii sunt culesi manual, atunci cand au o lungime intre 1.5-2 cm si cand sunt de culoare roz. Se usuca pana la soare pana cand devin de culoare maro. Arborele de cuisoare este un copac vesnic verde care creste pana la 8-12 m inaltime.

Cuisoare sunt folosite ca un condiment in mancaruri sau prajituri, dar au si utilizari medicinale. O mare parte din recolta mondiala este utilizata in Indonezia pentru fabricarea tigaretelor din cuisoare, numite "kreteks". In bucataria indiana de exemplu, cuisoarele sunt folosite in prepararea multor sosuri. Printre cel mai cunoscute amestecuri in care sunt prezente cuisoarele sunt mixtul indian de garam masala sau cel chinezesc de five spices (cinci condimente sau mirodenii), precum si sosul Worchestersire.

Amestecuri de cuisoare cu nucsoara si/sau scortisoara sunt intalnite si in ciocolatele fine.

In Romania cuisoarele sunt folosite in principal la prepararea vinului fiert, a turtei dulci, dar si in prepararea unor ceaiuri.

Cuisoarele sunt pline de uleiuri esentiale. Gustul lor e intens si iute, iar mirosul - foarte puternic. Ele intensifica gustul mancarurilor dulci si le dau o aroma speciala. Ele dau o aroma dulce-picanta, carnii, pestelui, vanatului, puiului, tocanitelor, verzei rosii, marinatelor si carnurilor afumate.

In bucataria moderna cuisoarele se folosesc intregi, infipte in fructe (portocale, mere) sau carnuri (rata, porc, vanat) sau macinate. Deoarece uleiurile cuisoare se evapora repede dupa macinare, se recomanda pastrarea lor intregi si rasnirea doar cu putin timp inainte de utilizare. Cuisoarele trebuie stocate intr-un borcan etans si tinute pana la un an in lumina soarelui. In mod contrar, cuisoarele isi pierd foarte repede gustul.