Culorile din farfurie la masa de Craciun: Aperitive si Salate

Si cum o masa perfecta nu trebuie sa fie doar frumos aranjata, ci si sa contina un meniu special si sa impace cat mai multe gusturi si preferinte, mai ales daca printre invitati sunt si persoane care mananca dietetic sau vegetarian. Orice masa care celebreaza o sarbatoare, dar mai ales Masa de Craciun trebuie sa arate festiv si special iar in ce priveste meniul, cel mai bine ar fi ca acesta sa fie cat mai diversificat, astfel incat oricine sa poata alege ceva pe propriul plac.


Aperitivele sunt cele care „deschid” o masa festiva sau o petrecere si prin urmare este foarte important sa avem o imaginatie bogata pentru a oferi invitatilor o multitudine de aperitive dar si o diversitate de platouri reci. De cele mai multe ori, aperitivele si salatele pot fi o adevarata provocare. Gospodinele, gazde desavarsite, cauta retete noi, inventeaza preparate sau adauga un plus de noutate unui fel de mancare traditional, oferind astfel, invitatilor, intr-o nota cat mai apetisanta, aranjamente de aperitive calde sau reci si salate pline de originalitate, cu impact asupra celor care inconjoara masa.


Chiar daca retetele dvs. de sarbatori sunt simple in continut nu uitati ca ceea ce le face deosebite este prezentarea, care le confera nota de eleganta si originalitate. Si cand vine vorba de aperitive sau salate, putem inventa, reinventa preparate cate-n luna si in stele, desi traditional si romanesc este platoul de lemn cu toba, caltabosi, lebarvursti, sorici, sunca alba sau afumata, bucatele de cas presarat cu sare gunjoasa, mustar si boia, pentru pofta de mancare. Cele mai bune aperitive se servesc cu o paine buna, de casa, bine dospita, coapta pe vatra sau la brutarii care mai pastreaza traditia fabricarii painii.


La mare cautare sunt platourile reci de pe care nu trebuie sa lipseasca oua umplute cu pate de ficat, triunghiuri de sunca si cascaval, rosii umplute cu crema de branza, rulouri cu piept de pui, rulouri cu sunca, pateuri cu branza, tartine, carnaciori in foietaj, rulouri cu crema de branza si ardei gras, frigarui-aperitive, chec aperitiv cu ciuperci, bulete de cascaval, tartine cu castraveti si somon fume, tartine cu ciuperci, mini pateuri...pe scurt multe, multe si marunte.


Salatele dintre cele mai variate, pleaca si ele de la cele traditionale: salata de icre, salata de vinete, salata de ciuperci cu maioneza, salata Boeuf, salata de ton, salata de andive cu piept de pui, salata de pui cu ciuperci sau pui cu telina, si putem continua pana se mai inventeaza o noua reteta.


Indiferent ce aperitive alegeti pentru inceput nu uitati ca o masa festiva, cum este cea de Craciun trebuie sa fie frumoasa, vesela şi copioasa. Iar ca să fiti gazde perfecte, venim in intampinarea dvs. cu cateva idei de Aperitive si Salate care s-ar putea sa va tenteze sa le aveti pe masa de Sarbatori.