Cum sa alegi corect cerealele pentru micul dejun

Cu toate lacunele de etichetare a produselor alimentare, alegerea unui sortiment de cereale sanatos poate sa fie extrem de dificil. Ca sa va orientati catre o alegere buna, ignorati mesajele „publicitare” de pe fata cutiei si mergeti direct la eticheta nutritionala.

Iata la ce trebuie sa fiti atenti ori sa tineti cont:

  • alegeti cereale cu cel putin 5 grame de fibre per portie, si mai putin de 5 grame de zahar;
  • un contin scazut de zahar;
  • care sa nu contina sirop din porumb, indulcitor modificat si procesat, care nu isi au locul intr-o nutritie echilibrata. Numeroase studii au confirmat ca provoaca obezitate, diabet, hipertensiune arteriala, cancer si afecteaza memoria si capacitatea de invatare;
  • fiecare portie de cereale sa contina cel putin 3 grame de proteine;
  • orientati-va catre cereale integrale in locul celor rafinate, intrucat contin mai multe fibre naturale, potasiu si magneziu, printre alte elemente nutritive. Cerealele integrale sunt mai usor de digerat si va ofera senzatia de satietate;
  • alegeti cereale fara grasimi sau cu putine grasimi. Tipurile de grasimi de evitat sunt grasimile saturate si trans. Aceste tipuri de grasimi sunt factori care contribuie la boli de inima si colesterol ridicat, precum si factori majori in debutul de obezitate;
  • evitati cerealele care contin uleiuri, coloranti artificiali si conservanti.

Veti gasi sortimente de cereale rafinate, cu aproape nici o fibra, si cereale realizate cu cereale integrale si tarate oferind un anumit gramaj de fibre.

Exista cereale cu zahar atat de mult incat ar trebui sa se vanda cafursecuri.