Cum se bea un pahar de bere

Exista multe conceptii gresite cu privire la modul in care ar trebui sa fie depozitata, turnata si bauta o bere. Haideti sa parcurgem impreuna care sunt pasii de urmat pentru a ne bucura de aroma unei beri.

  1. Berea se depoziteaza la rece, intr-un frigider. Temperatura ideala de consumat berea este cuprinsa intre 6 si 12 °C. Pentru berile tari, se pot adauga 2-3 grade in plus, iar cele mai slabe pot fi servite la temperaturi situate intre 3 si 8 grade. Sticlele sa fie depozitate in pozitie verticala, iar atunci cand dorim sa le consumam, trebuie evitata agitarea care poate duce la distrugerea anumitor arome din bere. In cazul in care in frigider nu mai este loc disponibil sau spatiul este limitat, alegeti pentru depozitare un loc intunecat si rece. Nu depozitati sticlele afara, chiar daca este mai rece decat in frigider, intrucat temperatura scazuta poate duce la spargerea sticlelor.
  2. Folositi un pahar rece. Daca doriti, berea poate fi servita intr-un pahar rece. Puteti sa puneti la rece impreuna cu sticlele si cateva pahare. Aveti grija ca in frigider sa nu fie alimentele care ar putea imprumuta aroma (ceapa, usturoi). Dozele de bere se pot pastra tot in frigider si niciodata la congelator.
  3. Alegeti un pahar de sticla cu peretii drepti. Paharele cu pereti grosi sau paharele inalte de tip Pilsner sunt ideale. Acestea vin intr-o varietate de forme si dimensiuni.
  4. Folositi intotdeauna un pahar curat. Paharele de baut trebuie sa fie curatate sau schimbate la fiecare bere pe care o bem. Curatarea necesita doar o picatura de detergent de vase si clatirea abundenta sub un jet de apa pana cand in interior nu mai este spuma. Lasati un pic paharul cu gura in jos sa se scurga de apa pe un prosop.
  5. Turnarea corecta si spumarea. Un alt aspect de care se tine cont este spuma, care dezvaluie deseori calitatea bauturii. Spuma trebuie sa fie alba, densa, inalta de 3-4 cm, persistenta timp de 3 minute. Dupa disparitie, lasa pe pahar o urma alba, dantelata. Dimensiunea spumei depinde si de modul in care este turnata berea in pahar. Pentru o spumare perfecta, berea se toarna la mijlocul paharului inclinat la 45 de grade.
  6. Mirosul. Berea buna este aromata. Mirosul berii poate fi usor, proaspat si fructat sau dulce si plat. Berea poate mirosi a mirodenii, miere sau paine. Berile proaspete pot avea un miros vegetal, asemanator legumelor fierte, in timp ce berile ce se invechesc incep sa miroasa a carton ud.
  7. Beti si bucurati-va! Consumul de bere este o placere in sine. Dar sa fiti intotdeauna constienti de faptul ca berea in amestec cu alte bauturi alcoolice poate creste rapid rata de absorbtie a alcoolului in corpul dumneavoastra.

Berea a fost un motiv de bucurie de-a lungul istoriei in multe culturi. Ea are asociatii puternice cu prietenia, sarbatoarea si distractia. A bea inseamna sa fii responsabil, sa poti sa te distrezi si sa te bucuri de un pahar cu bere, evitand in acelasi timp abuzul.