Dulce ca un cartof dulce!

Batat-ul sau cartoful dulce (Ipomoea batatas) este o planta dicotiledonata care care apartine familiei Convolvulaceae, cu o radacina comerstibila, avand gust dulce, dar care nu face parte din aceeasi categorie cu cartoful.

Cartofii dulci sunt nativi din America Centrala si de Sud si sunt una dintre cele mai vechi legume cunoscute de om. Acesti au fost consumati din timpuri preistorice, dupa cum reiese de relicve datand de acum 10000 ani, care au fost descoperite in pesteri din Peru.

Polinezienii si maurii consumau cartoful dulce cu mult inainte de contactul cu exploratorii europeni. Membrii expeditiei lui Columb din 1492 au fost primii europeni care au gustat cartoful dulce si i-au lasat numele originar de “batata” care a fost mai apoi dat si cartofului obisnuit, de unde confuzia de nume.

La nivel mondial, aproximativ 80 de milioane de tone de cartofi dulci sunt cultivati in China in fiecare an, Africa produce aproximativ 14 milioane de tone, America Centrala si de Sud aproximativ 2 milioane, iar SUA de aproximativ 1 milion de tone. In Statele Unite, mai mult de jumatate din productia de cartofi dulci provine de la statele din sud (in special Carolina de Nord).

Cartoful dulce are o forma alungita, conica, exista in aproximativ 400 de feluri, cu coaja variind de la mov, rosie, maron si bej. Miezul poate fi bej, galben, portocaliu sau mov, desi cei mai intalniti sunt cei alb-bej sau galbui-portocalii.

Cartofii dulci au o textura cremoasa si un gust dulce-picant, care ii face ideali pentru mancaruri savuroase. Acesti tuberculi sunt bogati in fibre, vitaminele A, C si B6, si o excelenta sursa de carbohidrati. Cartoful dulce este de asemenea considerat o sursa buna de cupru, potasiu si mangan.

Cartofii dulci au fost in mod traditional copti, prajiti sau facuti piure, dar ei pot fi, de asemenea, adaugati la risotto, paste sau curry. Printre metodele sanatoase de a gati cartoful sunt fierberea la abur, fierberea in apa a cartofului in coaja, coacerea. Cartofii dulci copti sunt buni atat calzi cat si reci.Se pot consuma in combinatii dulci sau sarate.

Cum sa-i alegem?

Alegeti tuberculii fermi, fara crapaturi, lovituri sau puncte moi. Incoltirea este un semn al alterarii.Locul de depozitare ideal pentru cartofii dulci ar fi o pivnita, dar pentru ca nu multa lume detine una, pastrati-i intr-un loc intunecos, racoros (maxim 15 grade), bine ventilat, unde stau proaspeti pana la 10 zile.

De ce sa-i consumam? Pentru ca:

  1. Sunt bogati in vitamina B6, care ajuta la reducerea homocisteinei chimice din corpul nostru. Homocisteina a fost legata de bolile degenerative, inclusiv prevenirea atacurilor de cord.
  2. Sunt o sursa buna de vitamina C. In timp ce majoritatea oamenilor stiu ca vitamina C este importanta pentru a ajuta la prevenirea racealilor si a gripei, puțini oameni sunt constienti de faptul ca aceasta vitamina esentiala joaca un rol important in formarea oaselor si dintilor, a digestiei si ajuta la formarea celulelor sanguine. Aceasta vitamina ajuta la accelerarea vindecarea ranilor, produce colagen care ajuta la mentinerea elasticitatii pielii, si este esentiala pentru a ne ajuta sa facem fata stresului.
  3. Contin vitamina D, care este necesara sistemului imunitar si de starii generala de sanatate a organismului.
  4. Cartofii dulci contin fier si potasiu. Continutul lor ridicat de potasiu inseamna ca acestia pot atenua crampe musculare, care sunt adesea legate de deficitul de potasiu. In perioadele de stres, corpul foloseste mai mult potasiu, astfel incat consumul de cartofi dulci va va putea ajuta sa va protejati de efectele negative asupra sanatatii create de tensiune. Daca suferiti de anemie cu deficiente de fier, cartoful dulce este una dintre legumele care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica. Fierul de care veti beneficia in urma consumului de cartofi dulci, aproximativ 10% din cantitatea de care are nevoie organismul, va ajuta la echilibrarea nivelului hemoglobinei. Conditia este ca aceasta leguma sa fie consumata in mod regulat, de doua ori pe saptamana, impreuna cu alte alimente care re prezinta surse bogate de fier.
  5. Au un indice glicem scazut. Indicele glicemic indica impactul pe care un aliment il are asupra nivelului de zahar din sange. Un indice glicemic ridicat inseamna crearea nivelurilor de zahar din sange intr-un mod periculos. Cei cu diabet zaharat si alte persoane care isi monitorizeaza nivelul de zahar din sange trebuie sa evite alimentele cu un index glicemic ridicat. Cartofii dulci au o incarcatura glicemica de numai 17 (prin comparatie, un cartof alb are un indice de 29.)