Foaie verde de trifoi, ia mananca usturoi!

Originar din Asia Centrala, usturoiul este una dintre cele mai vechi plante cultivate, cu o istorie de peste 5000 de ani. Egiptenii antici au fost primii care au cultivat aceasta planta, care a jucat si un rol important in cultura lor.

Usturoiului nu i-au fost acordate doar calitati sacre, fiind plasat in mormantul faraonilor, dar a fost dat si sclavilor care au construit piramidele cu scopul de a spori rezistenta si puterea lor de munca. Aceasta calitate - de sporire a rezistentei - a fost onorata si de catre vechii greci si romani. Scrierile istorice spun ca, sportivii mancau usturoi inainte de evenimente sportive si soldatii il consumau inainte de a merge la razboi.

Usturoiul a fost introdus in diferite regiuni de pe glob prin migrarea triburilor culturale si prin exploratori. Prin secolul 6 i. H, usturoiul era cunoscut atat in China si India, aceasta din urma folosindu-l in scopuri terapeutice.

Usturoiul este un condiment, folosit pentru a da aroma si gust preparatelor culinare. Va recomandam sa-l utilizati cat de mult puteti in mancarurile dvs., atat crud, tocat sau presat, pentru a profita de beneficiile lui. Cu toate acestea, daca nu puteti tolera usturoiul crud, puteti adauga usturoi tocat sfarsitul procesului de gatire pentru a va bucura de aroma sa, precum si de calitatile sale nutritive.

Iata cum va puteti bucura de aroma sa puternica, in bucatarie:

  • atat usturoiul matur cat si cel verde este des intrebuintat intr-o varietate de retete, mai ales ca si condiment;
  • in general, frunzele sunt mai putin iuti decat cateii de usturoi si sunt folosite in retete intr-un mod similar ca si ceapa verde;
  • usturoiul verde se foloseste cu succes pentru a spori aroma unor legume, a carnii, a fructelor de mare sau a altor preparate;
  • cateii de usturoi sunt adaugati pentru a da un gust picant la anumite preparate ce se servesc pe paine prajita sau bruschette;
  • cateii de usturoi sunt utilizati la prepararea supelor de sezon, a chutney-ului sau a diferitelor sosuri;
  • cu usturoi se poate aromatiza uleiul ce va fi folosit la asezonarea oricarui fel de legume, carne, paine si paste;
  • se asociaza bine cu carnea si pestele, sufleurile si supele, salatele sau marinatele;
  • adevarata aroma se simte doar cand e presat sau taiat cu cutitul. Cand e prajit isi pierde gustul picant.

De-a lungul mileniilor, usturoiul a fost o planta iubit in multe culturi, atat pentru proprietatile sale culinare si medicinale. De-a lungul ultimilor ani, el a castigat popularitate fara precedent, deoarece cercetatorii au validat stiintific numeroase beneficii pentru sanatate.

In prezent, China, Coreea de Sud, India, Spania si Statele Unite sunt printre cei mai mai producatori de usturoi.

Cum sa scapati de mirosul de usturoi?

Pentru a indeparta mirosul de pe maini, le puteti freca cu suc de lamaie. Iar daca ati mancat usturoi si vreti ca acest miros neplacut sa nu va ramana in gura, mestecati niste frunze de patrunjel.