Halvaua

Desi exista o gama larga de sortimente de halva, reteta de baza include seminte, nuci sau cereale, combinate cu un indulcitor, cum ar fi miere sau zahar brun si aromate cu adaosuri de ingrediente, cum ar fi apa de trandafir, sofran, fructe uscate sau fructe cu coaja lemnoasa. Fiecare tara are variatii de la reteta traditionala de halva si o multitudine de combinatii de arome sunt considerate acceptabile.

Cuvantul halva vine de la cuvantul arab hulw, care inseamna "dulce". Unele versiuni de halva sunt atat de dulci incat este un chin sa le mananci, in timp ce alte sortimente au un grad de indulcire moderata.

Termenul din limba araba (Halwa حلوى) este folosit pentru a descrie doua tipuri de deserturi:

  • pe baza de faina: Acest tip de halva este usor gelatinoasa si este facuta din faina de cereale, de obicei gris.
  • pe baza de unt si nuci: Acest tip de halva este sfaramicioasa si, de obicei, facuta din pasta de susan, unt de nuca sau din seminte de floarea-soarelui.

Halvaua poate fi facuta din: diverse tipuri de nuci, fasole, linte si legume cum ar fi morcovi, bostani, cartofi si dovleci.

Cei mai multi oameni sunt familiarizati cu halvaua din susan, care se face in Balcani si Turcia. Halva susan se face cu o baza de seminte de susan amestecate cu miere si framantata sub forma unui aluat lipicios, care este lasat sa se intareasca inainte de a fi taiat si servit, sau ambalat. Unii bucatari impart aluatul in jumatate si il amesteca cu cacao, creand astfel un efect marmorat. Altii pot adauga in aluat fistic, nuci sau fructe uscate.

In India si in tarile vecine halvaua seface cu faina de grau. Graul este amestecat cu miere si unt sau ulei si framantat intr-un aluat in care se adauga fructe sau nuci uscate. Acest tip de halva are o textura diferita fata de halvaua susan si tinde sa fie mai mult ca o budinca.

In Romania si Republica Moldov a halvaua este facuta din seminte de floarea soarelui. Cele mai multe forme de halva contin prea mult zahar si grasimi. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi avertizeaza ca aceia care prefera halvaua trebuie sa stie ca are un continut ridicat in proteine. "Produsul contine o proteina vegetala din miez de seminte de floarea-soarelui, cu valoarea biologic buna. Lipidele sunt reprezentate de uleiurile de floarea-soarelui continute in samanta supusa procesarii, lipsite de colesterol ca si celelalte grasimi vegetale naturale. Glucidele sunt reprezentate de zahar si de glucoza cu absorbtie rapida si indice glicemic ridicat".