Langustinele - rudele mai mici ale homarilor

Numita si „homar norvegian”, langustina este un crustaceu de culoare rozalie, cu clesti lungi, ce pot ajunge pana la 24 de cm in lungime, care traieste in oceanul Atlantic, Marea Nordului, si mai rar in Marea Adriatica. Cu cat apa este mai rece, cu atat carnea langustinelor va fi mai gustoasa.

Langustina este o delicatesa foarte apreciata de catre gurmanzii din lumea intreaga, iar in bucataria frantuzeasca se intalnesc numeroase retete cu acest produs. Desi seamana cu homarii, langustinele se gatesc precum crevetii, acesta fiind si motivul pentru care sunt denumite creveti Dublin Bay.

Se comercializeaza cel mai adesea congelate si mai rar proaspete. Odata capturate carnea lor se deterioreaza rapid, asa ca, cel mai adesea se gatesc si se congeleaza direct pe mare, dupa care sunt vandute congelate. Langustinele vii se gasesc foarte rar, de aceea pretul lor este destul de ridicat. Se consuma cu precadere coada. Sunt delicioase la gratar, pe sare de mare, dar pot fi servite si marinate sau fierte, in salate, supe, paella sau crude cu lamaie sau wasabi. Sunt foarte bune servite reci cu maioneza, dar si in mancaruri cu sosuri (sos de whisky, sos de branza gruyere, sos tartar).

Pentru a gati langustinele, trebuie sa le tineti pe foc foarte putin, 3-5 minute daca le prajiti, 2 minute pe fiecare parte daca le faceti pe gratar.

Cum deosebim langustinele de creveti?

  • Crevetii au mustati, langustinele au clesti lungi;
  • Langustinele au coada asemanatoare cu cea a homarului; crevetii au coada stransa;
  • Langustinele isi schimba foarte putin culoarea la fiert;
  • Gustul carnii de langustina este mai dulce (asemanator homarului).