Lemnul dulce - Scortisoara

Scortisoara este unul dintre condimentele extrem de apreciate, care a fost utilizat din timpuri biblice pentru proprietatile sale medicinale si culinare.

In antichitate, scortisoara era mai valoroasa decat aurul si reprezenta un dar destinat regilor. In vremea lui Plinius cel Batran, scortisoara valora de 15 ori mai mult decat argintul.


Numele de scortisoara isi are origini in greaca si ebraica veche, si provine de la cuvantul indonezian care inseamna "lemn dulce".

Acest condiment roman este originar din Sri Lanka, dar se cultiva si in multe alte tari, cum ar fi Birmania, Bangladesh, India, China si Indonezia.

Cele mai apreciate tipuri de scortisoara sunt Ceylon (scortisoara adevarata), care provine din Sri Lanka si Saigon, originara din Vietnam. In general scortisoara comercializata provine din Indonezia sau China.

Unii oameni prefera gustul subtil al scortisoarei adevarate (Ceylon), altii prefera gustul indraznet al scortisoarei Saigon, care are cel mai mare continut de ulei dintre toate tipurile de scortisoara, care ii confera gustul unic, intens. In ambele cazuri, se recolteaza cu pricepere, cu mana. Coaja interioara, subtire este cojita de pe ramura arborelui dupa sezonul ploios atunci cand este moale. Coaja este rulata sub forma de bucle sau bete si lasata sa se usuce.

Scortisoara este disponibila pe tot parcursul anului, fie sub forma de batoane sau sub forma de pulbere. Batoane de buna calitate miros a parfum dulce, care poate fi apreciat de la departare.

Noi va recomandam sa cumparati batoane intregi in loc de praf, deoarece sortisoara macinata poate contine pulberi picante alterate. Ca sa stiti de fel de tip de batoane de scortisoara sa cumparati, ar trebui sa stiti ca cele din sortimentul Ceylon au o culoare maro deschis iar cele din sortimentul indonezian, au o culoare maro inchis. Indiferent de tipul de scortisoara, batoanele comercializate ar trebui sa fie compacte, sanatoase si de culoare specifica.

Betele intregi ar trebui sa fie stocate in loc racoros, uscat, la intuneric, in recipiente de sticla inchise ermetic si macinate la momentul necesar. Scortisoara pudra ar trebui sa fie pastrata in frigider, in containere sigilate si ar trebui sa fie folosita cat mai curand posibil, deoarece isi pierde aroma repede.

In scopul de a-si pastra parfumul si aroma intacta, scortisoara se adauga in ultimul moment in preparatele culinare, deoarece timpul prelungit de gatit face ca uleiurile esentiale sa se evapore.

In intreaga lume, scortisoara este utilizata pe scara larga ca un condiment. Acesta este folosit in principal in gastronomie ca o baza de condiment si aroma. Este utilizat la prepararea ciocolatei si in anumite tipuri de deserturi, cum ar fi placinta cu mere si scortisoara, produse de patiserie, covrigi, chifle dulci, bomboane picante, ceai, cacao fierbinte si lichioruri sau cocktailuri.

Unele mancaruri vegetariene si cel de pui curry indian precum si alte feluri de mancare de orez (biriyani) contin cantitati mici scortisoara praf.