Mananci homar daca esti miliardar: )

Homarul, regele crustaceelor sau o delicatesa culinara din categoria fructelor de mare, venerati pentru aroma lor, cu un gust de mare usor dulce. Homarul european gasit in Marea Britanie si Irlanda este mai mic, mai scump si mai rar decat cel din America. Cel european este considerat o delicatesa si se exporta la preturi exorbitante mai ales in Japonia.

Cum il mananci? Datorita carnii albe, ferme si fine, cu gust dulce si deosebit, preparatele cu homari sunt scumpe si rafinate. De obicei, homarii se servesc fierti, prajiti pe gratar sau la cuptor. Unul dintre cele mai bune moduri de a pregati cozile de homar este la gratar. Astfel, sunt mentinute aromele si mai mult.

Homarul are carnea cea mai dulce dintre toate crustaceele. Cei doi clesti sunt de dimensiuni diferite, dar carnea este mai moale si mai dulce in cel mai mic dintre ele. Cozile fripte de homar se servesc calde, alaturi de felii de lamaie. Daca iti doresti o garnitura pentru ele, poti opta pentru orez sau fasole verde gatita la aburi. Sosurile potrivite pentru acest preparat sunt cel de usturoi si sosul cocktail.

Cele mai cunoscute retete sunt Homarul Thermidor (reteta frantuzeasca) si Homarul Newberg (reteta americana). Homarul Thermidor – carnea homarului este amestecata cu sos Mornay, un Bechamel cu galbenus de ou, parmezan si mustar. Se da la cuptor apoi si se acopera cu o crusta de parmezan si unt.

Reteta americana, este homarul Newberg cu unt, smantana dulce, coniac, sherry, oua si piper Cayenne.

Homarul are o carne benefica prin continutul sarac in grasimi si nivelul ridicat de proteine si este perfecta pentru o dieta cu nivel scazut de carbohidrati. Comparabil cu o friptura, homarul are mai putin 30 grame de proteine si mai putina grasime si contine mai putin colesterol decat pieptul de pui fara piele. O portie de 100 grame de homar contine 98 calorii. Carnea de pui fara piele (100 grame) contine 168 calorii.

Carnea de homar contine 10-12% din DZR de potasiu, seleniu, zinc, fosfor, cupru si vitamina B12, are un continut ridicat de acizi grasi Omega 3 si este benefic atat pentru inima cat si pentru creier.

Stiati ca? Sangele homarului este albastru deschis.