Mancati linte si bucurati-va de beneficiile de sanatate!

Hipocrate, parintele medicinei, le-a numit "mici minuni" si recomanda oamenilor sa consume aceste boabe miraculoase. Aristotel a urmat acest fapt si manca linte condimentata cu sofran. Unele surse istorice fac referie la faptul ca lintea a fost una dintre primele alimente cultivate in Asia. Lintea se bucura de mare succes la curtea faraonilor egipteni, dupa cum indica frescele din epoca domniei lui Ramses al II-lea sau cele descoperite in Teba, datand din anul 2400 i.H. De-a lungul timpului, lintea a devenit un aliment de baza pentru populatiile din Orientul Apropiat, Africa de Nord si India, fiind introdusa in America in secolul al XVI-lea.

Cu nu prea multe calorii si bogata in proteine, lintea este leguma perfecta pentru a fi consumata in orice anotimp. Disponibila pe tot parcursul anului si aproape oriunde in lume, lintea poate fi preparata in multe feluri: supe, salate, sosuri, placinte si chiar la prepararea painii.

Exista mai multe varietati de linte - semintele difera atat din punctul de vedere al culorii (portocaliu, verde, verde inchis, maro) cat si al dimensiunii si timpului de fierbere.

Verde, rosie, bruna, blonda, mare, medie sau mica, lintea exista in diverse sortimente ce raspund exigentelor specifice ale consumatorilor. Avantajul lintei fata de majoritatea leguminoaselor este ca, fiind mai mica, necesita un timp mai redus de pregatire (intre 20 si 30 de minute). Cele mai indicate sortimente de linte pentru alimentatie sunt lintea verde si cea rosie, care isi pastreaza cel mai bine forma si proprietatile in urma fierberii. Cu un gust fin, asemanator celui de nuca, lintea verde este cea mai raspandita varietate de linte. In schimb, lintea rosie este cel mai rar sortiment, cultivat aproape in intregime in regiunea Champagne, din Franta.

Lintea rosie are un gust usor dulceag, se face galbena la fiert si se inmoaie destul de tare, fiind indicata pentru diverse piureuri.

Lintea maro este cel mai comun tip, este mai tare la fiert si poate fi folosita cu precadere la supe;

Lintea verde este considerata cea mai gustoasa datorita gustului piperat. Doarece dureaza mai mult pana fierbe, iar boabele isi pastreaza forma, este indicata sa fie folosita la salate sau tocanite.

Lintea neagra este folosita cu precadere in bucataria indiana si are un usor gust de nuca.

Inainte de a se pune la fiert, lintea trebuie aleasa cu atentie si spalata. Se poate lasa la inmuiat peste noapte, intr-o cantitate de apa de 3 ori mai mare decat cea de linte. Boabele care plutesc se indeparteaza. Pentru a elimina efectul de flatulenta pe care l-ar putea produce, se lasa la inmuiat timp de 8 ore, dupa care apa se arunca, iar lintea se spala bine inainte de a fi pusa la fiert in apa curata.

Consumata in salata, in amestec cu legume bogate in vitamina C, precum rosii, ardei sau broccoli, lintea isi sporeste proprietatile nutritive, iar fierul pe care il contine este absorbit mult mai usor. Extrem de usor de pregatit este si supa de linte: lintea se fierbe, impreuna cu legumele preferate, ca pentru orice supa, iar spre final, pentru un plus de gust, se poate adauga putin chimen sau coriandru.

Mancati linte si bucurati-va de beneficiile de sanatate, inclusiv:

  1. Scaderea colesterolului - Lintea ajuta la reducerea colesterolului din sange, deoarece contine un nivel ridicat de fibre solubile. Scaderea nivelului de colesterol, reduce riscul de boli de inima si accident vascular cerebral prin mentinerea arterele curate.
  2. Ajuta la sanatatea inimii - Mai multe studii au aratat ca consumul de alimente bogate in fibre, cum ar fi linte, reduce riscul de boli de inima. Lintea este o mare sursa de acid folic si magneziu, care sunt responsabili pentru sanatatea inimii. Acidul folic reduce nivelul de homocisteina, un factor de risc major pentru bolile de inima, magneziul imbunatateste fluxul de sange, oxigen si substante nutritive.
  3. Asigura o digestie buna - fibrele alimentare insolubile gasit in linte ajuta la prevenirea constipatiei si a altor tulburari digestive, cum ar fi sindromul de intestin iritabil si diverticuloza.
  4. Stabilizeaza nivelul de zahar din sange - La fel ca toate leguminoasele, lintea este bogata atat in fibre solubile, cat mai ales in fibre insolubile. Fibrele solubile pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin actiunea de normalizare a nivelului de colesterol din sange. Tot fibrele solubile pot ajuta la un control mai bun al diabetului de tip 2, prin incetinirea asimilarii glucozei din alimente
  5. Este o sursa mare de proteine ​​- 26 % din caloriile furnizate de linte sunt atribuite de proteine, ceea ce face din linte o sursa minunata de proteine consumata in mare parte de vegetarieni si vegani.
  6. Este o sursa de vitamine si minerale - Lintea este o sursa excelenta de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul si magneziul. Fosforul joaca un rol vital in mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor.