Mascarpone – o branza atipica

Originara din Italia, din regiunea Lombardia, mascarpone este o branza legendara cu radacini de prin secolul al 16-lea, recunoscuta mondial ca produs al bucatatiei italiene.

In ceea ce priveste denumire, parerile sunt impartite. Potrivit unora, numele provine de la verbul italian „mascherare” (a masca), iar dupa altii, numele deriva de la termenul lombard „mascherpa” sau „mascarpia”, care inseamna smantana din lapte sau branza obtinuta din zer.

Mascarpone este o branza foarte cremoasa, de culoarea laptelui, obtinuta din smantana din lapte de vaca, coagulata cu acid citric sau acid tartric Ceea ce caracterizeaza acest tip de branza si ii da acest gust si aspect, atat de divers fata de alte tipuri de branza, este faptul ca este produs din prelucrarea smantanei, nu a laptelui.

Datorita texturii catifelate si gustului dulce specific, mascarpone este folosita mai ales pentru retete dulci, torturi, prajituri, dar mai ales in retetele de tiramisu si cheesecake. Se mai utilizeaza la retetele de risotto, lasagna si cannoli.

Indispensabila pentru a prepara tiramisù, mascarpone fi servita alaturi de fructe proaspete, in special fructe de padure si smochine. Vinurile care pot acompania aceasta branza sunt cele spumante, fructate. Cafeaua si lichiorurile se potrivesc perfect.

Consumarea acestui produs trebuie limitata deoarece este un produs cu un continut caloric ridicat. Are un continut impresionant de grasime – 85% – pentru ca este produsa din smantana nedegresata din lapte de vaca, usor fermentata si batuta.

Mascarpone poat fi utilizata in preparate sarate si dulci, poate fi amestecata cu diverse condimente pentru a obtine un sos picant sau cu alte tipuri de branza, pentru a se servi impreuna cu legume verzi, paste, biscuiti crocanti sau paine prajita. Voi la ce retete o folositi?