Mazarea - de la regal la banal

Mazarea este originara din Asia centrala si Europa si a fost consumata de catre oameni timp de mii de ani.

Primele dovezi arheorlogice referitoare la mazare arata ca era cunoscuta inca de acum 4000 de ani si a fost cultivata pe actualul teritoriul al Chinei. Chinezii au fost primii care au consumat atat pastaile, cat si boabele de mazare.

Inrudita cu fasolea, mazarea a fost mentionata in Biblie si pretuita de egipteni, greci si romani. In Evul Mediu mazarea era considerata o delicatesa pe masa celor cu sange albastru. Treptat isi perde rangul si ajunge si pe mesele oamenilor de rand, mai intai in stare uscata, apoi in forma proaspata.

Foarte hranitoare si bogata in proteine, ea s-a raspandit pe toate continentele lumii, tinzand la statutul de aliment de baza, la fel ca orezul sau cartofii.

Mazarea verde este un adevarat depozit de nutrienti, continand 8 vitamine, 7 minerale, fibre si proteine. Mazarea e o sursa grozava de proteine vegetale si vitamine din grupul B, e bogata in fier, potasiu si fibre. Iata cateva din beneficiile acesteia asupra organismului:

  • are actiune antianemica;
  • contribuie la scaderea nivelului de colesterol din sange
  • contine aprox 60cal/100g;
  • continea luteina, un fitonutrient care scade riscul de orbire la varstnici.
  • e bogata in proteine, care intra in compozitia muschilor;
  • este una dintre putinele legume care contin vitamina B necesara pentru descompunerea carbohidratilor si transformarea lor in energie
  • contine vitamina A, un compus organic esential pentru sistemul imunitar si buna functionare a ochilor si pielii

Sfaturi culinare:

  • Tineti intotdeauna o punga cu mazare in congelator; are termen de valabilitate prelungit si poate fi utila oricand;
  • O mana de mazare, adaugata in ultimele minute de fierbere, invioreaza tocanitele, supele si sosurile pentru paste;
  • Inainte de a cumpara mazare proaspata, deschideti o pastaie - doua si mancati cateva boabe ca sa verificati daca sunt crude sau uscate, ori prea mari, palide, crapate sau fainoase.
  • Cu cat e mai cruda, cu atat mazarea e mai moale. Odata culeasa, zaharul din structura ei se transforma in amidon; e de preferat sa fie mancata imediat iar daca o pastrati cateva zile, tineti-o la frigider.
  • La fierbere folositi putina apa sau faceti-o la vapori si aveti grija sa ramana crocanta.

Stiati ca: o porţie de mazare -160 de grame - contine aproximativ 35% din cantitatea de vitamina A necesara organismului intr-o zi?