“Merele de aur” deliciile toamnei – Gutuile

Odata cu sosirea toamnei, si gutuile sunt in toi, parfumate si gustoase, gata pentru a ne incanta simturile. Gutuia este un fruct inrudit cu merele si perele, este de culoare galben stralucitor atunci cand ajunge la maturitate, are o lungime de 7-12 cm si un diametru de 6-9 cm; pulpa fructului este densa, dura si puternic parfumata.

Gutuile sunt fructe mari, foarte aromate, cu gust astringent si consistenta tare, avand suculenta redusa. Se consuma mai putin ca atare datorita gustului si mai mult sub forma de: compot, gem, dulceata, nectar, jeleu, marmelada. Cuvantul „marmelada” isi are radacina in echivalentul portughez al cuvantului „gutuie”, marmelo.

Gutuiul este cultivat in zone deluroase, sezonul gutuilor fiind din luna septembrie pana la sfarsitul lunii noiembrie.

Trebuie sa stiti ca gutuia este printre primele fructe care au fost incluse si in prepararea anumitor mancaruri. Consumate in stare proaspata sau gatite, gutuile sunt o sursa semnificativa de zaharuri simple, usor asimilabile, de minerale si vitamine. Continutul ridicat de substante pectice, mai ales in coaja, le confera un grad mare de gelificare. Pectina are un rol important in reducerea colesterolului, a riscului de boli cardiovasculare si in eliminarea din organism a substantelor toxice, in special a metalelor grele.

Acest deliciu al toamnei este considerat de specialisti mai mult decat un fruct, un medicament si de aceea, gutuia nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic, deoarece doar astfel veti putea observa beneficiile aduse organismului dumneavoastra.

Proprietatile acestui fruct sunt multe si benefice, si daca vom apuca sa le enumeram probabil ca vom scrie o carte, totusi ne vom rezuma la cateva sfaturi: cand sa le cumparam, cum sa le pastram si cum sa le preparam.

Gutuile apar in octombrie sau noiembrie si sunt deosebit de parfumate si gustoase. Atunci cand alegem gutuile, trebuie sa le mirosim si ar trebui sa aiba o aroma florala intensa pentru a indica ca sunt coapte.

Gutuile care sunt ferme si tari, iar cele potrivite pentru consum au culoare galbena. Gutuile trebuie recoltate atunci cand sunt galbene in totalitate si sunt tari.

Selectati-le pe cele care sunt grele, ferme si intacte, cu coaja foarte galbena. Cu toate acestea, evitati-le pe cele care sunt foarte verzi. Culoarea verde indica faptul ca acestea nu sunt coapte.

Daca doriti sa se mai coaca, lasati-le la temperatura camerei. Pentru a le pastra timp de cateva saptamani, in conditii optime atunci cand sunt coapte, pastrati-le separat in frigider. Daca le veti introduce in pungi de plastic le puteti pastra la frigider aproximativ 2 luni.

Gutuile sunt dificil de pastrat proaspete, dar se pastreaza bine gatite, cu sau fara zahar. La gatit nu isi modifica textura si forma. Pot fi utilizate pentru a face gem, jeleuri, compoturi, sirop si chiar vin. Gutuile au o aroma deosebita in placinta, tarta, sau in salate de fructe. Gutuile pot fi preparate sub forma de peltea, nectar, dulceata, compot sau sub forma de garnitura la preparatele din carne.

Iata cum puteti intrebuinta gutuile: