Nuca tigru – o pseudo nuca cu proprietati reale

Nuca tigru numita si Aya (hausa), ofio (yoruba) sau chufas (in spaniola) este o nuca falsa si reprezinta tuberculii plantei chufa, o planta aparuta in Egiptul antic, ce se regaseste cu precadere astazi in Spania.

Acesti tuberculi mici, rotunzi sunt alimente nutritive cu un continut ridicat de amidon, grazimi, zaharuri si proteine, sunt bogati in minerale (fosfor si potasiu) si vitaminele E si C.

Inainte de a fi consumate sau folosite in retete, nucile Tigru se hidrateaza foarte bine in apa, cel putin 12 ore. Dupa timpul de inmuire, nucile se scurg de apa si se pot consuma de catre adulti, ca atare la micul-dejun. Au un gust dulce, asemanator cu cel al nucilor.

Horchata este o bautura traditionala in Spania si este obtinuta din nuci tigru hidratate, apa plata si putin indulcitor.

Cu cateva nuci Tigru putem prepara lapte vegetal, sanatos, fara lactoza, bogat in calciu si vitamine, ce poate fi consumat si de catre cei cu intoleranta la lactoza.

Cateva beneficii ale consumului de nuci tigru:

  • nu provoaca alergii ca celelalte nuci, migdale si alune;
  • laptele vegetal preparat din ele este un substitut al laptelui de vaca;
  • sunt o sursa excelenta de energie – contin grasimi, glucide si proteine;
  • contin amindon rezistent – acel amidon care trece neschimbat prin colon si hraneste bacteriile din intestin (actioneaza ca un prebiotic), scade nivelul glicemiei, ajuta digestia;
  • datorita continutului ridicat de glucoza solubila, ajuta si la prevenirea cancerului, in special, la colon, dar si la prostate;
  • prin continutul ridicat de arginina (un aminoacid ce ajuta la funcționarea in bune conditii a glandei hipofize) asigura un flux sanguin normal;
  • continutul de acid oleic reduce riscul afecțiunilor inimii;
  • 25 de nuci Tigru asigura 139 mg de potasiu, mai mult chiar decat o banana;
  • nucile Tigru contin lipide similar uleiului de masline, considerat a fi unul dintre cele mai sanatoase uleiuri.

La noi in tara se gaseste faina de nuci Chufa (nuci Tigru), ideala pentru orice reteta de musli, panificatie sau patiserie. Poate fi folosita singura sau in conbinatie cu orice alt tip de faina standard.

Uleiul de chufa este un produs cu proprietati nutritive unice, atat pentru o alimentatie sanatoasa cat si pentru cosmetica.