Ostropelul – Fel de mancare intalnit si in meniul Casei Regale

Conform definitiei ostropelul este un “fel de mancare pregatita din carne (de iepure, de pasare, de miel), prajita putin si fiarta, la care se adauga un sos din faina, ceapa si usturoi verde.”

Daca asupra originii multor feluri de mancare romanesti (exemplu sarmale) exista divergente referitoare la origine, ostropelul de pui se pare ca este felul de mancare autentic romanesc care nu are un corespondent in bucatariile straine, desi, unii spun ca se aseamana cu puiul Cacciatore al italienilor.

Ostropelul de miel se intalneste adesea la stani, gatindu-se cu maiestrie de ciobani, in ceaune mari, asezate pe pirostrii.

Ostropelul poate manca cu piure, cartofi nature, pilaf, insa noi credem ca perechea ideala este mamaliguta. Servit cu acritura (gogosari sau castraveti) face deliciul multor gurmanzi.

Tradional, se pare ca ostropelul are radacini in Muntenia, facand parte din preparatele simple din carne si legume, insa reteta ostropelului variaza de la o zona la alta, iar unele retete sunt imbogatite cu multe legume si condimente.

Pe de alta parte, conform unor inscrisuri, se pare ca ostropelul (de vacuta) facea parte din meniul Casei Regale, unde mancarea era cat se poate de simpla, axata pe cirobe, pilafuri si muraturi, completate de deserturi aproape modeste, cand cel putin seara, in mod invariabil se servea compot.

Conform meniului servit in ziua de duminica, 10 decembrie 1939, Regele Carol al II-lea primea la pranz melci cu branza, snitel pané cu cartofi si muraturi si, la desert, placinta cu mere, iar seara, supa de taitei, ostropel de vacuta si fructe.