Para, sora marului sau darul zeilor?

Perele sunt comori dulci si zemoase, disponibile toamna. Sezonul de coacere a perelor difera in functie de soi, dar in general perele incep sa se coaca de la sfarsitul lunii August pana in Octombrie.

Perele vor fi mai gustoase si mai savuroase daca sunt recoltate inainte de a se coace complet. Dincolo de coaja parfumata, textura delicioasa si aroma impetuoasa, alaturi de mere, perele sunt detinatoarele unor importante depozite de vitamine si saruri minerale.

Perele contin multi nutrienti benefici organismului cum sunt fibrele dietetice, anti-oxidantii, minerale si vitamine necesare unei sanatati optime iar specialistii in medicina naturista le recomanda drept terapie de prevenire a gripei si virozelor respiratorii. Beneficiile acestor fructe sunt multe si pentru a profita de ele, perele trebuie consumate intregi, cu tot cu coaja, intrucat vitaminele si mineralele sunt concentrate chiar sub stratul protector.

Octombrie este luna din an cand sunt disponibile cele mai multe soiuri de pere, asa ca este un moment bun pentru a le consuma in aceasta perioada. Exista numeroase soiuri de pere care difera in functie de dimensiune, culoare si gust si indiferent de toate acestea atunci cand le recoltati, cumparati si depozitati trebuie sa tineti cont de urmatoarele sfaturi:

  • recoltarea perelor trebuie facuta cand acestea sunt tari la palpare, iar coaja are o culoare galden-verzui si desprind cu usurinta de creanga;
  • alegeti fructe proaspete, ferme, cu aroma puternica, evitandu-le pe cele care au semne de lovire sau pete;
  • perele asiatice au aspect de rugina la exterior, si nu este un defect si o caracteristica acceptabila;
  • tineti perele necoapte la temperatura camerei sau inveliti-le in servetele de hartie si se vor coace in cateva zile;
  • verificati daca para este coapta printr-o usoara presiune aplicata cu degetul mare la codita. In cazul in care cedeaza presiunii, aceasta este gata;
  • perele pe care doriti sa le consumati mai tarziu, le puteti tine la frigider pentru 2-3 saptamani dar feriti-le de surse care emana arome puternice, intrucat perele au capacitatea de a absorbi mirosuri;
  • nu puneti pere necoapte la frigider intrucat nu se vor mai coace;
  • daca taiati o para si nu o consumati imediat, picurati putina zeama de lamaie peste miezul ei pentru a nu oxida.

In bucatarie, cea mai simpla modalitate de a gati perele este sa le fierbeti intr-un un sirop din zahar sau intr-un amestec de sirop de zahar cu vin. O para fiarta, servita cu parmezan sau cu branza albastra, poate fi o gustare perfecta. Perele coapte in vin sunt delicate si parfumate, ideale pentru un eveniment festiv. Se servesc ca atare, calde.

Puteti folosi perele cu succes in salatele cu branza albastra. O salata usoara, dietetica, poate fi facuta rapid din felii de pere, amestec de salata verde, praz si nuci.

Pentru dulciuri, perele in sos caramel sau de ciocolata sunt alte posibilitati. Folositi perele in prajituri si tarte cu migdale sau nuci si miere, budinci si inghetata. Condimentele care merg cel mai bine cu perele sunt scortisoara, nucsoara, ghimbirul si mai ales migdalele.

Pe langa fierbere, perele se pot praji in tigaie sau pe grill.

In cazul felurilor principale, perele sunt folosite pentru a pune in evidenta carnea.

In cazul bauturilor, perele poti fi utilizate alaturi de alte fructe pentru a obtine sucuri naturale (ex. Suc de pere si piersici).

Nu uitati ca puteti pregati cu pere mancaruri atractive pentru cei mici, sucuri proaspete pentru intreaga familie sau deserturi elegante atunci cand aveti musafiri. Totusi cele mai parfumate preparate din pere sunt si cele mai simple: dulceata, gem, compoturi si marmelada.