Piftia - la mare rang pe masa de Craciun

Romanii sunt mari consumatori de carne de porc iar un meniu traditional de Craciun se bazeaza pe preparate de casa, din carne de porc. Traditia spune ca purcelul sa fie crescut in propria gospodarie si sa fie sacrificat de Ignat. Din carnea lui sunt pregatite toate delicatesele pentru Craciun: carnatii condimentati cu usturoi si cimbru sau afumati pentru un plus de savoare, toba de casa, si sunca afumata.

De pe masa de Craciun nu lipsesc friptura de porc, caltabosii, toba, sangeretele si carnatii, sarmalele in foi de varza cu mamaliga, caltabosii, muraturile, cozonacul umplut cu nuci, stafide, mac sau rahat.

Alaturi de toate acestea, la mare rang este nelipsita si racitura de porc.

Pentru cei care nu stiu piftia, racitura sau tremuriciul (cum ii zic copii) este un preparat culinar ce se serveste ca gustare rece si se obtine prin fierberea indelungata a unor bucati de carne cu os sau cartilaje, alaturi de legume si diferite condimente.

Prepararea piftiei difera de la o zona la alta dar, traditional, racitura se prepara din picioare de porc, urechi de porc, si mirodenii pentru gust. Oasele se scot din supa in care au fiert si se lasa doar carnea macra. Pentru a obtine inchegarea piftiei sunt necesare multe ore de fierbere.

Piftia, ca mai toate preparatele din carne de porc, este un preparat greu digerabil, si de aceea pentru o digestie mai usoara se recomanda consumarea cu moderatie a acesteia si asezonarea cu muraturi sau salate proaspete. Un pahar de vin rosu, fiert, va da un plus de savoare preparatelor, o cescuta de tuica fiarta cu boabe de piper si va intretine buna dispozitie.