Quesadilla - preparat culinar mexican cu nume spaniol

Cand conchistadorii spanioli au ajuns in Lumea Noua, in secolul al XV-lea, acest preparat exista. Spaniolii i-au dat denumirea de quesadilla preparatului delicios, care initial avea o umplutura bazata doar pe branza (queso inseamna branza in spaniola).

Pe masura ce influentele spaniole au patruns in Lumea Noua, alte ingrediente au fost adaugate umpluturii, precum carne de pasare, vita, fructe de mare sau legume.

Quesadilla foloseste tortilla, branza, resturi de friptura (vita, porc) sau friptura de pui, rosii, ceapa.

Clatita din tortilla este preparata pe grill sau tigaie.

In Mexic exista variatiuni ale Quesadilla care folosesc cartofi si chorizo, branza Oaxaca (branza alba Mexicana, saraca in calorii, care se face din lapte de vaca), poate fi picanta sau dulce, cu plante aromantice, de exemplu, tamaita (talpa gastii - planta medicinala cu un gust picant. Este adesea comparata cu citricele, cimbrul si menta sau ca o combinatie a acestora).

Quesadilla din El Salvador este foarte diferita de bucataria traditionala mexicana. Este mai mult o placinta facuta din oua, faina, lapte, unt, parmezan, smantana si zahar. Ingredientele sunt coapte intr-o tigaie de mica adancime, timp de 30 de minute. Preparatul este servit ca desert, alaturi de cafea.

Quesadilla a fost adaptata pe intreg mapamondul, in functie de stiluri culinare si gusturi. In Statele Unite, multe restaurante le servesc ca aperitive. O variatiune scandinava foloseste Lefse (lipie facuta din cartofi, faina, unt, lapte si smantana), iar umplutura contine branza Brie si gem de merisoare.

Alte variante de umpluturi sunt: branza de capra, fasole neagra, spanac, dovlecei, tofu.

Quesadilla desert foloseste ingrediente ca ciocolata, caramel si diferite fructe.