Rodia, elixirul tineretii!

Rodia este un fruct plin cu sute de seminte de culoare rosie, avand forma unor graunte, pline cu un lichid dulce-acrisor, comestibil. Scoaterea bobitelor necesita rabdare si atentie, intrucat sucul acestora pateaza.

Siropul de rodie este des intrebuintat la prepararea cockteilurilor alcoolice (cocktail de sampanie si rodii). Rodiile contin antioxidanti iar daca beti doar o ceasca pe zi de suc de rodie va poate proteja de anumite boli si de imbatranire. Mananca o rodie si vei primi 40% din doza zilnica recomandata de vitamina C. Veti primi, de asemenea, o multitudine de antioxidanti, vitaminele A si E, potasiu, acid folic si fier.

Iata cateva motive sa consumati rodie sau suc de rodie:

  • 100 g de rodii ofera 83 de calorii, mai putin decat merele;
  • nu contine grasimi sau colesterol saturat;
  • sunt o sursa bogata de fibre alimentare solubile si insolubile, oferind aproximativ 4 g la 100 g (aproximativ 12% din DZR), care ajuta la o digestie buna;
  • fructul este sugerat de catre nutritionisti in dieta pentru scaderea in greutate;
  • consumul regulat de rodie stimuleaza imunitatea, imbunatateste circulatia si ofera protectie impotriva cancerului;
  • punicalagin este un compus polifenolic antioxidant gasit din belsug in sucul de rodie, eficient in reducerea factorilor de risc pentru bolile cardiace prin faptul ca lupta impotriva radicalilor liberi din organism;
  • fructul este o sursa buna de antioxidanti, vitamina C si furnizeaza aproximativ 17% per 100 g din necesarul zilnic. Consumul de fructe bogate in vitamina C ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor infectiosi prin stimularea imunitatii;
  • consumul regulat de rodie a fost de asemenea dovedit a fi eficace impotriva cancerului de prostata, hipertrofie benigna de prostata (HBP), diabet, si limfom.

Lata cateva sfaturi de servire:

  • din fructe proaspete se face un suc racoritor, fantastic;
  • sucul de rodie poate fi folosit in supe, jeleuri, serbeturi, sosuri precum si prajituri aromate, mere coapte;
  • rodiile pot constitui si garnitura la diferite mancaruri.

Noi va recomandam salata cu andive, clementine si rodie, tort panacotta cu struguri, rodie si capsuni sau prajitura cu rodie, dvs.alegeti!