Sarea de mare

Sarea de mare este produsa prin evaporarea apei din ocean sau din lacurile cu apa sarata. In functie de sursa de apa, aceasta lasa in urma anumite minerale si elemente. Mineralele adauga aroma si culoare sarii de mare.

Sarea de mare este un termen larg care se refera, in general, la sarea nerafinata obtinuta dintr-un ecosistem acvatic.


Producatorii de sare nu proceseaza sarea atat de mult precum o fac cei care produc sarea obisnuita, deci pastraza urme ale altor minerale: fier, magneziu, calciu, potasiu, mangan, zinc si iod.

Diferentele cele mai notabile dintre sarea de mare si sarea de masa constau in gust, textura si modalitatea de prelucrare. Sarea de masa este de obicei extrasa din depozite de sare subterane. Sarea de masa este mult mai procesata, are eliminate toate mineralele si are in plus iod, un nutrient esential care ajuta la mentinerea sanatoasa a glandei tiroide.

Sarea de mare este considerata a fi mai sanatoasa si mai aromatizanta decat sarea de masa traditionala. Sarea de mare fina integrala provine din Sicilia, este prelucrata manual si uscata la soare.

Se crede ca sarea de mare are gust mai bun si o textura mai buna decat sarea de masa obisnuita. Pe langa textura grosiera, gustul diferit cauzat de continutul mineral, sarea de mare poate varia si in functie de culorile si multitudinea de arome, date de argilele locale sau algele gasite in apele din care se recolteaza. De exemplu, unele tipuri de sare din Coreea si Franta sunt gri-roz, unele din India sunt negre.

Pe de alta parte sarea de mare poate contine sulfati (sarea de Himalaya). Culoarea roz a sarii din Himalaya se datoreaza continutului de oxid de fier. Minele de unde se extrage sarea se gasesc intre Valea Indusului si Muntii Himalaya, din Pakistan. Se pare ca sarea din Himalaya are o vechime de 250 milioane de ani.

Sarea de mare si sarea de masa au aceeasi valoare nutritiva de baza, in ciuda faptului ca sarea de mare este adesea promovata ca fiind sanatoasa. Sarea de mare si sarea de masa contin aproximativ aceleasi cantitati de sodiu.

Indiferent de tipul de sare de care folositi, se recomanda utilizarea cu moderatie. Liniile directoare dietetice recomanda limitarea sodiului la mai putin de 2.300 de miligrame pe zi - sau de 1.500 miligrame, daca aveti cel putin 51 de ani sau daca aveti hipertensiune arteriala, diabet zaharat sau boli cronice de rinichi.

Stiati ca:

  • Sarea este una dintre condimentele favorite din lume.
  • Consumul de sare si pretul ei au explodat in jurul anului 2000 i.Hr., cand i-a fost descoperit potentialul de a conserva mancarea. Soldatii romani erau platiti in sare, iar cuvantul “salariu” se trage din corespondentul latin pentru termenul “sare”.