Secretele Coacazelor Negre

Coacazele negre sunt mici, invelite intr-o piele translucida, suculente, cu o pulpa moale ce contine seminte comestibile. Coacazele negre au pielea mai groasa decat soiurile rosii si albe, si pot fi culese cu mana.

Excelente depurative, vitaminizante, imunostimulatoare, aceste fructe au fost considerate drept un elixir al tineretii, medicament natural, cu proprietati multiple pentru organism. Si totusi, care este secretul lor?

Sunt o sursa extrem de bogata de vitamina C - contin de trei ori mai mult decat portocalele - si de compusi fenolici naturali, in special antociani. Aceasta combinatie pare a conferi un efect anti-inflamator, ajuta la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si cerebrale, ajuta la imbunatatirea vederii. Unele cercetari sugereaza ca, compusi fenolici ajuta la prevenirea infectiilor tractului urinar si ameliorarea simptomelor.

Beneficiile oferite de aceste fructe sunt mutiple. Noi ne rezuma la a enumera doar cateva:

  • Consumul de coacaze negre are efecte asupra sanatatii, lupta impotriva cancerului, imbatranirii, inflamatiilor si a bolilor neurologice;
  • Sunt o sursa excelenta de antioxidanti si vitamina C - 100 g de coacaze proaspete ofera mai mult de 300% din doza zilnica recomandata de vitamina C;
  • Coacaze negre sunt bogate in vitamina A - cu rol important in protectia pielii si a mucoaselor, asigurand buna functionare a sistemelor osos si nervos. Este, de asemenea, necesara pentru vedere, cresterea si formarea oaselor si rezistenta organismului la infectii;
  • Coacaze negre proaspete sunt bogate in vitamina B5, vitamina B6 si vitamina B1. Aceste vitamine sunt bune pentru metabolism;
  • Sunt, de asemenea, o foarte buna sursa de alte minerale importante cum ar fi: cupru, calciu, fosfor, mangan, magneziu si potasiu care sunt esentiale pentru metabolismul organismului.

Iata cum le puteti servi:

  • Coacazele negre pot fi consumate crude. Doar rupeti-le de pe tulpini, spalati-le cu apa si serviti-le ca atare. Pot fi presarate cu zahar si servite cu smantana sau branza.
  • Din punct de vedere al prezentarii, ele arata bine cand sunt amestecate cu cocaze rosii.
  • Coacazele negre pot fi, de asemenea, fierte sau coapte in placinte si sunt folosite pentru da aroma la inghetata, iaurt.
  • Adauga culoare la o salata de fructe si pot fi folosite pentru deserturi, prajituri, tarte, muffins.
  • Pot fi adaugate intr-un mousse, o budinca de vara. Se pot face compoturi, sorbeturi, gemuri, jeleuri si sosuri.
  • Alaturi de alte fructe de padure pot fi flambate cu un lichior dulce pentru a decora un desert.
  • Coacazele negre pot fi folosite pentru a face cocktail-uri "inghetate", cum ar fi de Daiquiri, Pina colada si Margherita sau pot fi adaugate la cocktailuri non-alcoolice pe baza de gheata.

Coacazele proaspete negre sunt extrem de perisabile si trebuie sa fie utilizate sau consumate imediat. In cazul in care nu le veti intrebuinta imediat, pastrati-le la frigider.