Si noi ce mai gatim cu...smochine?

Smochinele proaspete se pot consuma coapte si crude. Pe cele uscate le puteti consuma ca atare sau preparate in compot de fructe uscate. Smochinele uscate pastreaza integral calitatile fructelor proaspete dar au o valoare dubla a caloriilor, prin uscare fiind elimina apa naturala din smochine.

Daca mancati trei smochine proaspete veti lua din acestea 350 de miligrame de potasiu (~ 10% din DZR de potasiu). Daca consumati trei smochine uscate, cantitatea de potasiu este mai mare, 400 miligrame.

Crude sau uscate, smochinele au proprietati diuretice, laxative, emoliente. In acelasi timp, aceste fructe au efect remineralizant, tonifiant datorita bogatiei de vitamine si minerale.

Smochinele prelucrate sunt utilizate pentru a face placinte, budinci, prajituri, produse depanificatie, gemuri, jeleuri. Dintre preparatele obtinute din smochine amintim: tarta de smochine, dulceata de smochine, iaurt cu smochine, smochine la cuptor, rulada de smochine sau mere coapte umplute cu smochine.

Smochinele uscate pot fi mancate cu cerealele, cu fulgii de ovaz sau pot fi taiate si consumate cu piure.