Stevia - indulcitorul miracol – de la controverse, la unanim acceptare

Stevia este o plata cu frunze verzi, de 2-3 cm lungime, originara din America de Sud. Arbustul Stevia Rebaudiana poate atinge 1 metru inaltime a fost folosit in scopuri medicinale pentru multe secole, dar si ca indulcitor pentru aroma sa puternica, dulce.

Scurt istoric

Desi comercilizarea steviei a inceput in Japonia cu mai bine de 45 de ani in urma, produsele pe baza de stevia au fost aprobate doar ca un aditiv alimentar din 2008 in SUA si 2011 in UE.

In urma cu mai bine de 45 de ani, oamenii de stiinta au inceput sa studieze stevia. Unele studii au aratat ca stevia poate reduce fertilitatea sau provoca mutatii genetice care ar putea duce la cancer. In anii 1970, a fost interzisa ca ingredient alimentar in Statele Unite ale Americii, dar in 1991 legea a permis ca stevia sa fie vanduta legal in Statele Unite, doar ca un supliment alimentar. Dar, in 1995, restrictia privind comercializarea sa in magazinele din SUA a fost ridicata, in urma unui alt studiu, care a recomandat ca planta in sine sa nu mai fie catalogata drept indulcitor natural, ci unul artificial si sigur (din en., Generally Recognized as Safe / GRAS). Apoi, in decembrie 2008, Administratia pentru Alimente si Medicamente / FDA, a acceptat Stevia ca fiind "GRAS", iar, de atunci, ea se poate gasi ca indulcitor artificial in aproape toate magazinele alimentare din SUA.

Stevia este o planta dulce, de aproximativ 300 de ori mai dulce decat zaharul. Are capacitatea de a regla nivelul zaharului in sange (glicemia), de a scade pofta de dulciuri si a potoli senzatia acuta de foame, poate micsora dorinta de a consuma alimente grase si poate controla apetitul. Oamenii de stiinta americani au descoperit ca stevia actioneaza ca un diuretic natural, ajutand organismul sa scape de fluidele in exces, scade oboseala mentala si fizica, armonizeaza digestia, regleaza presiunea sangelui si ajuta la pierderea in greutate.

Pulberea este extractul cel mai pur de stevia și este foarte puternic. Gustul este diferit de cel al zaharului, dand la inceput senzatia de amar cand este pus pe limba. Se adauga in ceaiuri si limonade, in salatele de fructe, precum și la prepararea dulciurilor in loc de zahar. Ca și substituent al zaharului la gatit, o lingurita de pulbere de frunze uscate echivaleaza cu o cana de zahar.

Siropul de stevia are o putere de indulcire mai redusa decat pulberea, se conserva mai mult timp, neridicand problemele de depozitare pe care le implica pulberea, care este extrem de sensibila la umiditate. 6 picaturi de sirop de stevia indulcesc un pahar de limonada de 200 ml, iar 8 picaturi, o cana de ceai de 300 ml.