Stii sa folosesti corect un termometru pentru carne?

Gatirea carnii la temperatura corecta poate fi simplificata prin utilizarea unui termometru de gatit. Aflati cum sa utilizati in mod corect un astfel de instrument, urmand indicatiile de mai jos.

Folosind un termometru de carne care masoara temperatura interna a carnii fierte/gatite sau pasarilor de curte, va asigurati ca gatiti la temperatura in conditii de siguranta si orice bacterii daunatoare au fost distruse, iar carnea este gatita la perfectiune.

Termometrele de carne pot fi modele de cuptor sau modele instant de citit. Fiecare model poate fi cu cadrane analogice, cititoare digitale sau sub forma de sonde. Unele termometre tip sonda se pot conecta la un cablu din blatul de lucru si pot citi temperatura fara sa fie nevoie sa deschideti cuptorul.

Termometre de carne redau corect temperatura daca sunt introduse in carne inainte de preparare si raman in carne pe toata durata gatirii.

Iata care sunt pasii unei utilizari corecte a termometrului de carne:

  1. Inainte de a introduce carnea la cuptor, infigeti termometrul in partea cea mai groasa a carnii, cea care dureaza cel mult mult sa se gateasca. Nu-l infigeti in os, deoarece va oferi o temperatura inexacta.
  2. Puneti carnea in cuptor la temperatura si timpul recomandat de reteta.
  3. Lasati termometrul in carne pe toata durata prepararii termice.
  4. Verificati termometru intre 5 si 10 minute inainte de sfarsitul timpului de gatire. Odata ce termometrul indica temperatura de gatire a preparatului (in functie de sortimentul de carne ales), scoateti-l cu grija din cuptor, utilizand o manusa de bucatarie.

Nu uitati: Dupa fiecare utilizare se spala intotdeauna cu apa calda si sapun, asta daca nu aveti o masina de spalat vase.

Un termometru de carne va poate ajuta sa:

  • Preveniti toxiinfectiile alimentare;
  • Preveniti arderea preparatului;
  • Gatiti alimentele la o temperatura de siguranta.