Stroganoff – Opera de arta culinara

In jurul retetei de vita Stroganoff (sau Stroganov) exista ambiguitati atat asupra autenticitatii cat si a numelui atribuit. Una dintre legende spune ca reteta a fost inventata de catre bucatarul sef al contelui Stronagov in timpul unei sederi in Siberia. Intrucat carnea pe care urma sa o pregateasca era inghetata, bucatarul s-a gandit ca sigurul mod de a o prepara era taierea carnii in fasii subtiri. O alta legenda spune ca, reteta a fost inventata tot de catre bucatarul sef al contelui, care a taiat carnea fasii pentru a-i veni in ajutorul contelui care isi pierduse aproape toata dantura.

Pe de alta parte, si mult mai aproape de adevar, exista o legenda care mentioneaza ca reteta a fost creata la curtea contelui Alexandr Grigorévici Stroganov, ultimul dintr-o lunga linie de conti si baroni rusi, care tinea masa deschisa in palatul sau. Contele lasa intrarea libera la mesele de la palat pentru orice persoana ce respecta un cod vestimentar sau pentru orice persoana cultivata. Alexandr Grigorévici Stroganov (1795-1891) si-a donat bibloteca universitatii din Tomsk si a creat universitatea din Odesa.

Primele inscrieri despre aceasta reteta apar in 1861 in cartea de bucate scrisa de Elena Ivanovna Molokhovets, in care specifica "Beef a la Stroganoff, with mustard". Aceasta era preparata din cuburi de carne de vita (nu fasii) sotate si servite intr-un sos facut din supa, mustar si smantana. Ulterior, au aparut mai multe retete care contin, pe langa vita, ciuperci si/sau ceapa, vin sau cognac, etc.

Reteta a cunoscut multe schimbari de-a lungul timpului si a devenit o mancare extrem de populara nu numai in Europa ci si in SUA, China, Japonia, Iran. In prezent Stroganoff se poate face cu muschi de vita, piept de pui sau curcan, fiecare regiune adaptand reteta (cu vin in loc de bulion, cu sau fara ciuperci, etc) si garnitura cu care este servita carnea.

Facuta pentru a satisface gusturi cultivate, reteta Stroganoff este simpla, dar in acelasi timp rafinata