Strudelul cu mere - specialitate vieneza

Istoria culinara spune ca strudelul e o prajitura traditionala austriaca, mai precis ca a fost creata intr-o veche patiserie vieneza, devenind ulterior, prajitura tipica a Imperiului Austro-Ungar. Cea mai veche reteta de strudel dateaza din anul 1696, este o reteta scrisa de mana si pastrata la Wiener Stadbibliotehek.

Pe de alta parte, sunt voci care sustin ca strudelul a intrat in bucataria austriaca prin influentele culinare venite din Bosnia si Croatia, unde poarta numele de "burek", sau ca reteta studelului a fost inspirata de baclavaua turceasca. Ideea aluatului extrem de subtire se pare ca a fost adusa de armata otomana la sfarsitul secolului al XV-lea, cand turcii au atacat Ungaria, iar de pe teritoriul maghiar, ideea a fost preluata si in cel austriac.

Denumirea de “strudel” este de origine germana si inseamna “vartej”, insa strudelul poate fi intalnit nu doar in Austria, Germania, Ungaria, Croatia, Slovenia, Cehia, Serbia, Slovacia si Romania, ci si in sudul Braziliei.

Dintre toate tipurile de strudel existente, atat dulci, cat si sarate, Apfelstrudel (strudelul cu mere) este considerat o emblema pentru Austria. Alaturi de o cafea, un ceai sau un pahar de sampanie, strudelul de mere, insotit sau nu de de sos de vanilie, inghetata de vanilie, frisca, este un desert potrivit pentru o dupa-amiaza tipic vieneza.

Exista numeroase variante de strudel, dulci sau sarate, cu mere, visine, caise, prune, stafide sau nuci, respectiv cu spanac, varza sau carne, dar noi ne vom rezuma la a enumera doar cateva:

  • Zwetschgenstrudel - strudel cu prune.
  • Topfenstrudel - strudel cu branza dulce.
  • Milliramstrudel sau Milchrahmstrudel – strudelul cu crema de lapte. Spre deosebire de strudelul cu mere, Milchrahmstrudel este umplut cu o crema delicioasa si este servit in sos de vanilie fierbinte.
  • Kirschstrudel – strudel cu cirese.
  • Kürbisstrudel – strudel cu dovleac. Poate fi sarat sau dulce.
  • Mohnstrudel – strudel cu mac.
  • Nussstrudel – strudelul cu nuca
  • Erdäpfelstrudel – strudel de cartofi. Se serveste fie ca aperitiv, fie ca fel principal.
  • Spinatstrudel – strudel cu spanac.
  • Bohnenstrudel – strudel cu fasole boabe. Este o specialitate a landului Burgenland.
  • Fleischstrudel – strudel cu carne.
  • Krautstrudel – strudel cu varza.