Sufleul - adevarata provocare culinara

Rezultat al inventivitatii bucatarilor francezi, sufleul este una din retetele traditionale ale bucatariei franceze. Denumirea acestui preparat deriva din verbul frantuzesc „souffler“, care inseamna „a (se) umfla“.

Principalul ingredient al sufleului este oul, iar consistenta aerata este redata de albusurile de ou batute bine din componenta sa. Secretul prepararii unui sufleu reusit este crearea unei spume din albus suficient de aerate, dar si incorporarea celorlalte ingrediente trebuie facuta cu mare atentie.

Sufleurile si-au castigat reputatia de a fi foarte tehnice, dar si perisabile, rezultatul poate fi sufleul perfect sau un dezastru culinar.

Se pot prepara dintr-o mare diversitate de legume, combinate cu diverse tipuri de branza si de mezeuri, obtinand un aperitv gustos. Sufleurile se fac, fie ca fel principal de mancare, sau garnitura, fie sub forma de desert, cu vanilie sau ciocolata. Sufleurile dulci sunt bazate pe crema patiserie sau o crema custard groasa.